Vladimir Lazarević
0

Odbačena molba za produženje boravka na slobodi

FENA
Haški tribunal odbacio je u utorak molbu penzionisanog general-pukovnika Vojske Jugoslavije Vladimira Lazarevića da mu se, zbog zdravstvenog stanja produži privremeni boravak na slobodi za još tri nedjelje, do 26. augusta.

Prema odluci Haškog tribunala, Lazarević, koji je je 25. maja pušten na privremenu slobodu radi operacije, mora da se vrati u zatvorsku jedinicu u Haagu (danas) u srijedu, navedeno je u saopćenju suda.

Lazarević je, zajedno s generalima Nebojšom Pavkovićem, Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

Tribunal je u utorak odobrio hitan zahtjev bivšeg pomoćnika načelnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Franka Simatovića da 5. augusta otputuje iz Beograda u Zaječar kako bi prisustvovao sahrani svog advokata Zorana Jovanovića koji je preminuo 2. augusta, prenosi Tanjug.

Simatović je, zajedno s bivšim načelnikom SDB-a Srbije Jovicom Stanišićem, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.