SAD
0

Odbačen termin "globalni rat protiv terorizma"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame odbacila je termin "globalni rat protiv terorizma", zato što ne definiše ispravno prirodu terorističke prijetnje kojoj su izložene SAD, izjavila je američki sekretar za unutarnju sigurnost Janet Napolitano.
  • Rat podrazumjeva konflikt između država a terorizam ne podrazumjeva nužno odnos između država," izjavila je ona u intervjuu Financial Timesu.

  • Na izvjestan način riječ rat je previše ograničavajući termin, objasnila je Napolitano.

Izjava visoke američke funkcionerke je dosada najjasniji dokaz odavno primjetne promjene u formulacijama koje koristi Obamina administracija. Bijela kuća je u martu demantovala da je data interna instrukcija kojom se izbacuje termin rat protiv terorizma.

Međutim, sam Obama odavno izbjegava pomenutu formulaciju koju političari vide kao problematičnu i politički kontraproduktivnu, podsjetio je Financial Times.

List navodi da je Napolitano doputovala u Veliku Britaniju kako bi od britanskih kolega i drugih dobila sugestije kako da poboljša "otpornost na terorističke napade".

  • Postoje lekcije koje možemo da naučimo od drugih zemalja a Britanija je jedna od njih," rekla je ona.

Napolitano je rekla i da SAD nastavljaju da prate terorističke prijetnje unutar SAD-a, poslije izvještaja Ministarstva za unutarnju sigurnost da bi ekonomske teškoće i povratak vojnih veterana mogli povećati opasnost od terorističkih akcija pojedinaca.