Svijet
27

Odakle Islamskoj državi novac?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedan od najvećih izazova kada je u pitanju borba protiv Islamske države (IDIL) jeste blokiranje dotoka novca u ruke terorističke organizacije.

Pretpostavlja se da u Islamsku državu godišnje ulazi nekoliko stotina miliona eura, piše Business Insider. Prema informacijama obavještajnih službi Ujedinjenog Kraljevstva, moguće je napraviti rezime od šest najvećih tokova novca.

6. Bankovne prevare

Ključni putevi su oni načinjeni klasičnim prevarama i prevarama preko uposlenika banaka naklonjenih terorističkoj organizaciji koji istoj otvaraju vrata zaštićenim računima.

Ovaj način finansijske podrške omogućava putovanja u Siriju kako bi se militanti pridružili IDIL-u. Prema pisanju New York Timesa, vlasti su ušle u trag transakciji iz belgijske banke ING u iznosu od 15.000 eura namijenjenih za nove članove terorističke organizacije.

Također, postoje dokazi da je britanski sistem kreditiranja studenata itekako ranjiv, dok je jedina pozitivna stvar u vezi ovog načina finansiranja ta da su prilivi IDIL-u na ovaj način izrazito niski.

5. Prodaja antikviteta

Islamska država je opljačkala veliki broj arheoloških nalazišta i historijskih lokacija, dok je njihovo uništavanje izazvalo veliku medijsku pozornost. Ipak, UNESCO je među prvima upozorio da se najveći dio artefakata zapravo prodaje na crnom tržištu te da je zarada izuzetno velika.

Štaviše, mnogi od tih vrijednih predmeta završava upravo u Londonu kao jednom od centara trgovine umjetninama, piše Guardian. Ovaj način finansiranja je unosniji od bankovnih prevara, ali ipak neznatan u poređenju sa pošasti doniranja Islamske države.

4. Doniranje

Terorističke organizacije uživaju podršku pojedinaca i organizacija iz cijelog svijeta. Njihove donacije mogu biti simbolične i minorne, ali i pozamašne, pogotovo kada je riječ o podršci iz tzv. zaljevskih država. Bez obzira na količinu, novac se finansijskim sistemom kreće fragmentirano kako ne bi privukao sumnju.

Doniranje se vrši iskorištavanjem tokova kroz neke organizacije humanitarnog ili dobrotvornog karaktera. Privatne donacije su pored važne uloge u finansiranju Islamske države ipak najvažnije za Al Kaidu kao jedan od primarnih izvora novca.

3. Iznuda

Islamska država je, prema podacima britanskih obavještajnih službi, pomoću iznuđivanja od septembra 2013. do septembra 2014. godine sakupila oko 35 miliona eura.

Al Kaida je puno aktivnija u ovom segmentu, tako da pomoću kidnapovanja 2008. godina prikupila sredstva u iznosu od 115 miliona eura, dok je 2013. godine prikupljano 60 miliona eura.

I dok Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo ne pristaju na iznude, neke evropske države su pristale na proslijeđivanje novca u zamjenu za život svojih građana.

2. Nafta

Velika prednost Islamske države jeste što teritorija koju ona kontroliše leži na velikim izvorištima nafte. Postojeća polja u Siriji i Iraku postali su dio unosnog posla izvoza nafte koja se transportuje uglavnom preko teritorije Turske, piše Business Insider.

Pretpostavlja se da je zarada IDIL-a po ovom osnovu oko 45 miliona eura mjesečno ili oko 550 miliona eura godišnje. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva smatra da je uništenje dotoka nafte ključ u borbi protiv Islamske države.

1. Porez

Teritorija koju kontroliše IDIL naseljena je građanima koji terorističkoj organizaciji na godišnjoj bazi donose oko 800 miliona eura.

Poput normalne države, teroristička organizacija je oporezovala uvoz, rentu i prihode, a novac ubire i preko žestokih kazni za kršenje zakona. Za razliku od Al Kaide, IDIL-ova prednost leži upravo u tome – kontrola teritorije sa kojom dolazi i porez kao najveći prihod rušilačke mašine.