Meksiko
0

Od "svinjske gripe" umrlo 60 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Virus "svinjske gripe" ubio je najmanje 60 osoba u prijestolnici Meksika i njenoj okolini, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), javio je u petak BBC.

Glasnogovornicva WHO-a Fadela Chaib rekla je da je 57 osoba umrlo u Mexico Cityju od bolesti slične gripu, a još troje u gradu San Luis Potosi u centralnom dijelu zemlje. Postoji i oko 800 pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi ovom bolešću. Meksička vlada je saopćila da je "svinjski grip" bio uzrok smrti najmanje 16 osoba.

Meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordoba rekao je da je virus u svinjama "mutirao i u nekom trenutku prešao na ljude". On je naveo da će škole i univerziteti u Mexiko Cityju i okolnim oblastima biti privremeno zatvoreni i posavjetovao osobe koji imaju simptome gripe da ostanu kod kuće, prenosi Reuters.

  • Imamo posla s novim virusom gripa koji izaziva respiratornu epidemiju, koju za sada kontrolišemo, rekao je Cordoba.

Kanadska vlada je savjetovala ljekare da budu u pripravnosti jer bi moglo da dođe do oboljevanja od gripa kod osoba koji su nedavno putovali u Meksiko, iako nije savjetovala da se u tu zemlju ne putuje.

Sezona gripa u Meksiku normalno se završava u februaru ili martu, ali je ove godine produžena, saopćila je vlada.

Ne zna se da li je istim virusom zaraženo sedam osoba u Teksasu i Kaliforniji. Američki stručnjaci smatraju da su oni oboljeli od nove forme "svinjskog gripa", koji je kombinacija svinjskih, ptičjih i ljudskih virusa, što je prvi ovakav slučaj. Svih sedmoro su se uspješno oporavili, prenosi u petak BBC.

Širom svijeta sezonski grip usmrti između 250.000 i 500.000 osoba svake godine.