Meksiko
0

Od svinjske gripe umrlo 149 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Meksiko je u ponedjeljak odlučio zatvoriti škole u čitavoj zemlji kako bi pokušao zaustaviti širenje svinjske gripe koja je već odnijela 149 života.

Vlada je odlučila obustaviti sve "školske djelatnosti' širom zemlje, odmah pošto je objavljen izvještaj o 149 umrlih od svinjske gripe. Po odluci ministarstva zdravstva sve škole će biti zatvorene do 6. maja.

Meksička prijestolnica bila je gotovo pusta tokom vikenda, a muzeji, kazališta, zabavni parkovi i zoološki vrtovi bili su zatvoreni za posjetitelje, kao i barovi i diskoteke. Dvije nogometne utakmice igrale su se u nedjelju u Mexico Cityju bez posjetitelja, prenose agencije.

Meksička vlada tvrdi da raspolaže zalihama lijekova koji su učinkoviti protiv virusa svinjske gripe. Od GlaxoSmithKlinea (GSK) dobila je još 100.000 kutija lijeka, kako je u ponedjeljak saopćila ta farmaceutska tvrtka.

Gradonačelnik Mexico Cityja Marcelo Ebrard izjavio je da će "u svim preduzećima stupiti na snagu najviši stepen pripravnosti“.

I meksička berza osjetila je posljedice gripe: u ponedjeljak je radni dan počela s padom od 4,81 posto, a vrijednost pesa prema dolaru pala je u ponedjeljak s 13,40 na 13,90.