Janusz Lawandowsky
0

"Od širenja EU profitirale su i razvijene evropske države"

FENA
Janusz Lawandowsky
Janusz Lawandowsky
Evropski povjerenik za budžet Janusz Lawandowsky izjavio je tokom posjete Sloveniji da su od širenja EU profitirale i razvijene evropske države jer je povećano zajedničko tržište, makar sada neke među njima zbog krize traže smanjivanje budžetskih sredstava za manje razvijene.

"Investiranje u manje razvijene dijelove Evrope predstavlja win-win situaciju u kojoj svako ponešto dobija. Austrija je, naprimjer, mnogo dobila širenjem EU na istok, a njemačke i skandinavske firme ostvaruju profite na temelju kohezijskih projekata u tzv. Novim članicama EU", rekao je Lewandowsky u razgovoru za ljubljansko "Delo" od utorka.

O skorašnjem usvajanju evropskog zajedničkog budžeta za srednjeročno razdoblje on je u ponedjeljak u Ljubljani razgovarao s visokim predstavnicima slovenske vlade.

Braneći kao izbalansiran prijedlog da zajednički evropski budžet za srednjeročno razdoblje 20014-2020. ostane na 1033 milijarde eura, što znači da se ne bi povećavao u odnosu na prethodno razdoblje nego samo korigirao za postotak zabilježene inflacije, Lewandowsky je rekao da on još uvijek osigurava provedbu kohezijske politike, ekonomski rast te investicijska sredstva u brojnim državama EU-a koje evropskim sredstvima finansiraju javne investicije.

Slovenija će i u idućem budžetskom razdoblju ostati neto primateljica sredstava iz evropskog budžeta, rekao je Lewandowsky za vodeći slovenski dnevni list.

"Od Slovenije očekujem dobre projekte i primjere koji će biti uvjerljivi za porezne obveznike u Njemačkoj ili Skandinaviji te argumente koji će nam koristiti", rekao je Lewandowsky, upozoravajući da bi rasprava o visini proračuna do 2020. uskoro trebala biti zaključena kako bi lideri zemalja članica o tome konačnu odluku donijeli u novembru.

Teško je danas očekivati solidarnost u "pesimističkoj" Evropi kojom dominira kriza i koja koja se promijenila u odnosu na onu iz vremena pada Berlinskog zida i euforije velikog širenja na istok, no EU je svejedno "fantastičan projekt jer osigurava stabilnost i mir", rekao je povjerenik.

U vezi sa zahtjevima nekih velikih članica EU-a da se smanji administracija i broj zaposlenih u institucijama EU-a, Lewandowsky je rekao da će idućih godina doći do postupnog pada broja zaposlenih u evropskim ustanovama, ali je radikalne kritike na račun "birokratije" u Bruxellesu odbacio, rekavši da broj svih zaposlenih u ustanovama EU ne prelazi broj zaposlenih u gradskoj upravi Pariza.

Najveću pažnju u vrijeme krize po njegovim bi riječima trebalo posvetiti mladima od kojih su brojni nezaposleni.

"Evropski snovi nakon Drugog svjetskog rata bili su da svaka iduća generacija živi bolje od naše. Ti snovi su sada izgubljeni, a mladi naraštaji žive u krizi nade. Moramo im ponuditi šanse jer će ih inače zavesti populistički pokreti i pogrešni recepti iz prošlosti. To je ozbiljan problem za Evropu. Moramo pažljivo poslušati one koji nam kažu: vratite nam našu budućnost", rekao je Lewandowsky za slovenski dnevnik.