Neobična odluka
56

Od sada i šesnaestogodišnjaci mogu postati gradonačelnici na Malti

B. H.
Grad Valletta (Foto: Wikicommons)
Grad Valletta (Foto: Wikicommons)
Na Malti, najmanjoj zemlji Evropske unije (EU) gradonačelnici mogu postati čak i osobe koji imaju samo 16 godina. Otočna država u Sredozemnom moru s 440.000 stanovnika tako je postala prva zemlja EU koja je uvela takvu mogućnost.

Prema pisanju lista Malta Independent, to je omogućeno promjenom izbornog zakona koju je ove sedmice jednoglasno odobrio parlament u La Valletti. Prema malteškom zakonu, kandidati pobjedničke stranke s najvećim brojem preferencijalnih glasova postaju vodeći predstavnici gradova i općina.

Građanima starijima od 16 godina dopušteno je da se kandidiraju i glasuju na općinskim izborima na Malti već nekoliko godina. Ipak, donedavno šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci nisu smjeli obnašati funkcije gradonačelnika i dogradonačelnika čak i ako je za njih direktno glasalo najviše birača.

Tome su smetale zakonske prepreke koje je Parlament sada uklonio glasovima zastupnika vlasti i opozicije. Zakonodavci tako nije poslušao rezerve stručnjaka prema kojima takvu odgovornost ne bi smjele snositi osobe koje nisu punoljetne.

Kritičari su istakli da bi tinejdžeri odmah nakon završetka obveznog školovanja radije trebali razmišljati o nastavku studija, a ne uključivati ​​se u izborne kampanje. Postoji i bojazan oko toga kako će maloljetnici moći izdržati pritisak vlade, građevinskih kompanija i lobista.

Kad su u pitanju parlamentarni izbori, na Malti mogu glasati i šesnaestogodišnjaci, no ne smiju se kandidirati.