Svijet
0

Od PTSP-a ili depresije pati 300.000 američkih vojnika

FENA
Oko 300.000 američkih vojnika koji su se vratili iz Iraka ili Afganistana pati od postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) ili depresije, ali samo ih polovica prima pomoć, prema nezavisnom istraživanju objavljenom u četvrtak u Washingtonu.

U istraživanju privatne istraživačke organizacije RAND Corp. također je navedeno da je još oko 320.000 vojnika pretrpjelo moguće traumatične ozljede mozga tokom obavljanja dužnosti u Iraku ili Afganistanu, no istraživači nisu mogli utvrditi koliko je tih slučajeva teže i zahtijeva liječenje.

Označeno kao prvo nevladino istraživanje velikog opsega te vrste, ono je pokazalo da PTSP i depresija pogađaju 18,5 posto od 1,5 miliona američkih vojnika koji su bili razmješteni u te dvije ratne zone.

Podaci RAND-a uglavnom se slažu s nalazima ranijih istraživanja. Studija Kopnene vojske iz februara je pokazala da je 17,9 posto vojnika u Iraku i Afganistanu tokom 2007. patilo od akutnog stresa, depresije ili tjeskobe, što je smanjenje u odnosu na 19,1 posto 2006.

No u studiji RAND-a na 500 stranica, koja se temelji na razgovorima s više od 1.900 vojnika, mornara i marinaca, također se kaže da samo polovica vojnika koja trpi psihičke posljedice rata dobija neku stručnu pomoć. Nadalje se upozorava kako je u polovici tih slučajeva pomoć minimalno primjerena.

"Postoji velika zdravstvena kriza s kojom su suočeni muškarci i žene koji su služili ovoj zemlji u Iraku i Afganistanu", kazala je Terri Tanelian, koja je kao istraživač RAND-a radila na studiji.

"Ako ne prime prikladnu i djelotvornu pomoć za svoje psihičke tegobe, imat će dugoročne posljedice i oni i ova zemlja", upozorila je Tanelian.

Istraživanje je pokazalo, prenosi Hina, da mnogi pripadnici oružanih snaga ne traže liječenje iz straha od stigme koju dijagnosticirani psihički problemi mogu ostaviti na njihove karijere.