Ima mnogo pristalica
37

Od premijera do zatvora za dvije godine: Kako Imran Khan planira dobiti izbore svezanih ruku

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Od premijera do zatvora za manje od dvije godine, Imran Khan i njegova stranka dramatično su pali iz političke milosti te im je zabranjeno djelovanje. Međutim, stranka nije odustala od uvjerenja da može pobijediti na ovosedmičnim općim izborima u Pakistanu.

Uprkos tome što je osnivač PTI-a u zatvoru zbog korupcije i odavanja državne tajne za šta kaže da je politički motivisano, Khan nije potpuno pesimističan. Njemu je zabranjeno da se kandiduje na funkciju, a njegovoj stranci je otežano, ali se nadaju da će uspjeti na izborima uz pomoć različitih taktika.

Za početak, njegovi političari su se kandidovali kao nezavisni kandidati, a taktika stranke za predstojeće izbore je borba na društvenim mrežama i novi politički kandidati.

Sudeći prema protestima i skupovima koje organizuju njegovi političari, Khan i dalje ima veliku popularnost, međutim njegovoj stranci neće biti nimalo lako da dođe do glasova. Izborna komisija je odlučila ukinuti jedinstvenu oznaku za PTI, a u zemlji u kojoj živi veliki broj nepismenih, nije jednostavno ukoliko na glasačkom listiću nemate prepoznatljivu oznaku stranke.

Khanovi političari su kazali kako je to jedna od odluka s ciljem postavljanja prepreka PTI-u da uspije na izborima 8. februara.

U svom tekstu, analizi političke situacije u Pakistanu, BBC je pisao i kako je došlo do toga da Khan završi u zatvoru osvrćući se na oktobar prošle godine kada su zbog njegovog hapšenja izbili neredi.