{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od oluja do krijumčara ljudima: Pet razloga zašto tonu brodovi sa izbjeglicama

3.9.2015. u 13:00
9
14
Od oluja do krijumčara ljudima: Pet razloga zašto tonu brodovi sa izbjeglicama
9
Od oluja do krijumčara ljudima: Pet razloga zašto tonu brodovi sa izbjeglicama
Foto: EPA
Nakon što je fotografija trogodišnjeg dječaka koji se utopio u Egejskom moru obišla cijeli svijet i dirnula srca mnogih, svijet se još jednom pita šta su uzroci potonuća tolikog broja brodova sa izbjeglicama.
Prvi i vjerovatno osnovni razlog jeste da su izbjeglice iz Sirije, Iraka i drugih zemalja prinuđene da krenu na izuzetno opasna putovanja. Važno je shvatiti da je osnovna razlika između izbjeglica i migranata u tome što su prvi prinuđeni da zbog ratnih okolnosti potraže spas za sebe i svoju porodicu.

Međunarodna zajednica, koja je i sama djelimično odgovorna za novonastalu situaciju u Siriji, nije uspjela odgovoriti humanitarnoj krizi koja traje već nekoliko godina.

Nakon što su mjesece proveli u izbjegličkim kampovima, izbjeglice su primorane krenuti na put koji sa sobom nosi mnogo opasnosti, ali je i jedini izlaz iz trenutne situacije.

Na putovanju morem izbjeglice često koriste vrlo slabe i primitivne čamce i male brodove. Zabilježeni su slučajevi korištenja čamaca koji koštaju manje od 100 dolara i koji su, u suštini, namijenjeni za dječiju igru. Ovakvi čamci vrlo često potonu čak i kad je more mirno.

Foto: EPA
Foto: EPA


Jedan od razloga je i što postoje različiti sporovi u vezi s morskim granicama, što otežava intervencije u slučaju kada dođe do nesreće. Recimo, između Grčke i Turske postoji višegodišnji spor u vezi sa granicom u Egejskom moru pa u slučaju nesreće dolazi do zabune ko je nadležan da reagira i spasi izbjeglice.

Nesreću izbjeglica koriste mnogi i s tim se svijet mora suočiti. Mnogi u izbjeglicama vide način da zarade pa im nude prijevoz. Da bi se zaradilo više, brodovi su često pretrpani, a sumnja se da i sami vlasnici brodova znaju potopiti brod kako ga ne bi uhvatila pomorska straža neke od država.

Konačno, jedan od razloga su i oluje. Izbjeglice na put morem kreću iako nemaju informacije o najavljenim vremenskim prilikama, s vrlo oskudnim znanjem o plovidbi, pri čemu mnogi ne znaju plivati i nemaju pojaseve za spašavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: