Svijet
0

Od NATO-a zatraženo da provede istragu o civilnim žrtvama u Libiji

Klix.ba
Vodeća svjetska organizacija za ljudska prava je zatražila od NATO-a da provede punu istragu o civilnim žrtvama koje su poginule u zračnim napadima prošle godine u Libiji.

Human Rights Watch (HRW) vjeruje da su u zračnim napadima ubijena najmanje 72 civila i zahtijeva od NATO-a da preuzme odgovornost, prenosi BBC.

''Zahtijevamo brzu, vjerodostojnu i temeljitu istragu'', rekao je Fred Abrahms iz HRW-a.

NATO tvrdi da je poduzeo sve moguće mjere kako bi bilo što manje civilnih žrtava. Vjeruju da nisu odgovorni za moguće smrti civila, jer nisu imali nikoga u zemlji ko bi im mogao potvrditi te smrti.

Avioni NATO-a su prošle godine u Libiji izveli 9.658 napada, čiji su cilj bile snage lojalne Muameru Gadafiju.

U martu je još jedna organizacija za ljudska prava, Amnesty International, izjavila da imaju dokaze o 55 smrtnih slučajeva civila, uključujući 16 djece i 14 žena, koji su poginuli u zračnim napadima.

U objavljenom izvještaju HRW tvrdi da su detaljno pregledali dokaze o civilnim žrtvama u osam različitih zračnih napada NATO-a.

Ono što brine Abrahmsa je to da smrti civila nisu priznate, a porodice nisu dobile nikakvu kompenzaciju.

''Do sada je NATO sve poricao. Odbijaju dati informacije o njihovoj smrti i odbijaju pokrenuti istragu, a ovaj nedostatak transparentnosti je zabrinjavajući. Ukoliko NATO odbije da utvrdi šta je urađeno pogrešno i napravi korekcije, vjerujem da će to dovesti do nepotrebnih civilnih žrtava u budućnosti'', rekao je Abrahms.