WHO
0

Od nasilja svake godine u Evropi strada 15.000 mladih

FENA
Više od 15.000 mladih u Evropi umire nasilnom smrću svake godine, kaže se u utorak u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO navodi da su više od 40 posto tih slučajeva ubistva ubadanjem.

Drugi česti načini ubistva mladih Evropljana su vatrenim oružjem i gušenjem, a nasilje koje ne rezultira smrću je daleko rasprostranjenije.

Procijenjeno je da 20 žrtava nasilja bude primljeno u bolnicu na svaku nasilnu smrt, navedeno je u izvještaju.

Stope nasilnih ubistava najviše su u Rusiji, Albaniji, Kazahstanu i mnogim zemljama istočne Evrope, pokazalo je istraživanje.

Dnevno širom Evrope od posljedica ubadanja ili drugih napada umre 40 mladih, što je "ogroman gubitak za društvo", koji bi uglavnom mogao biti spriječen provođenjem politika za borbu protiv nasilja u oblastima zdravlja, obrazovanja, rada i krivične pravde, navedeno je u izvještaju WHO o nasilju u Evropi.

Istraživanjem je utvrđeno da je nošenje noža uobičajeno u mnogim evropskim državama i da u nekim zemljama do 12 posto mladih nose takvu vrstu oružja, prenio je Reuters.

Regionalna direktorica WHO-a za Evropu Suzana Jakab izjavila je da bi usvajanje iskustva najuspješnijih evropskih država, ulaganje i fokusiranje na politiku sprječavanja nasilja moglo spasiti više od 13.000 života godišnje, odnosno spriječiti devet od 10 ubistava.