Svijet
0

Od ledene oluje u središnjim Sjedinjenim Državama poginulo 18 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Veći dio središnjeg pojasa Sjedinjenih Država u utorak je okovan ledenom olujom koja je dovela do obaranja stabala, otkazivanja letova, zatvaranja puteva i stvaranja leda koji se širio čitavim područjem.

Nacionalna meteorološka služba postavila je upozorenja od leda u utorak u dijelovima Missourija, Kansasa, Nebraske, Iowe i Illinoisa, javio je AP.

Oko 2,5 centimetra leda očekuje se u dijelovima Iowe, koji su uslijedili za više od 10 centimetara leda i snijega. "To je prilično dobar proizvođač leda", izjavio je meteorolog Frank Boksa.

Valovi ledene kiše ostavili su za sobom najmanje 18 poginulih u Oklahomi i Missouriju, od kojih je 15 poginulo na zaleđenim autoputevima. Zvaničnici u Kansasu i Oklahomi proglasili su vanredno stanje.

Kiša koja je počela padati u ponedjeljak navečer stvorila je nepodnošljive uslove u užem gradskom području Kansas Cityja i dalje prema jugu, gdje su temperature bile oko tačke smrzavanja.

"Prognoze su prilično sumorne, one i dalje uopće nisu dobre. S nakupljanjem više od centimetra leda, to bi lako moglo dovesti do lomova ekstremiteta i isključenja struje. To će dešavati na prilično širokom području", izjavila je Noelle Runyan. meteorologinja iz Meteorološkog zavoda.

Na Međunarodnom aerodromu u Kansas Cityju, dolazeći letovi su otkazani nakon 20 sati u ponedjeljak, a samo nekoliko odlazećih letova je planirano.

Westar Energy, najveći snabdijevač Kansasa električnom energijom, počeo je s prekidima u snabdijevanju nakon što su tempereture pale ispod tačke smrzavanja u 22 sata u ponedjeljak. Oko 25.000 domaćinstava ostalo je bez struje.