Financial Times
0

Od krize u odnosima Rusije i Zapada korist bi mogla izvući Kina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska štampa u četvrtak i dalje piše o odluci Rusije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju, analizirajući razne aspekte i implikacije nove, dok Financial Times piše da bi u u svemu tome najviše koristi mogla imati Kina.

Kina vjerojatno nije bila pretjerano nesretna kada je izbio sukob u Gruziji, piše Financial Times, ali rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije moglo bi promijeniti raspoloženje u Pekingu.

Kina nije mnogo komentirala sukob, ali konfrontacija niskog intenziteta oko Gruzije između Rusije i Sjedinjenih Država uklapa se u kratkoročne kineske interese.

Kineske diplomate, međutim, nastavlja list, brine da bi slabljenje američke privrede i to što je Kina postala najveći svjetski emiter ugljičnog dioksida moglo potaknuti razne grupe u SAD-u da se udruže protiv nje. Zbog toga Pekingu savršeno odgovara da Rusija bude predmet američke podozrivosti.

Sukob oko Gruzije mogao bi Kini osigurati i druge strateške koristi, primjećuje Financial Times. Evropa već neko vrijeme želi sklopiti naftne ugovore s Turkmenistanom i Kazahstanom gdje i Kina ima značajne investicije. Ako bi nestabilnost na Kavkazu uplašila evropske investitore, to bi ostavilo više prostora Kinezima.

Sve ovo važi pod pretpostavkom da neće doći do eskalacije sukoba niskog intenziteta, što bi primoralo Kinu da se opredjeljuje za neku stranu, zaključuje Financial Times.