Haiti
0

Od kolere umrlo skoro 140 ljudi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Skoro 140 osoba umrlo je u centralnom dijelu Haitija od, kako se sumnja, kolere, izjavili su danas zvaničnici.

Haiti se suočava sa najvećom medicinskom krizom od razornog zemljotresa koji je potresao karipsku zemlju 12. januara.

Zvaničnici UN saopštili su da su zdravstvene vlasti sa Haitija do sada obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o 138 smrtnih slučajeva i 1.562 zaražena.

Najviše slučajeva kolere zabilježeno je  u regionu Donjeg Arbonita, sjeverno od prijestonice Port-au-Princea. Nekoliko slučajeva prijavljeno je i u oblasti Centralnog Platoa.

Zvaničnici sa Haitija navode da su lokalne bolnice preplavljene ljudima koje se žale na akutnu dijareju, dok pacijenti umiru vrlo brzo, ponekad i samo za nekoliko sati od ubrzane dehidracije.

Prema riječima portparola UN na Haitiju Imogina Volam, WHO i UN još nisu mogli da potvrde da je uzrok kolera pošto čekaju konačne rezultate laboratorijskih ispitivanja uzoraka uzetih od preminulih i oboljelih.

Nešto ranije zvaničnik Ministarstva zdravlja sa Haitija doktor Gabriel Thimote i ministar zdravlja Alex Larsen izjavili su da preliminarni rezultati ispitivanja ukazuju na koleru, iako u toj zemlji u skorije vrijeme nije bilo pojave ovog smrtonosnog oboljenja.
"Od 15 uzetih uzoraka, 13 je navelo da vjerujemo da je kolera", rekao je Thimote.

Kolera je akutno oboljenje koje se prenosi preko kontaminirane vode i hrane i uzrokuje vodenastu dijareju i tešku dehidrataciju i za nekoliko sati može da bude smrtonosna ukoliko se na vrijeme ne krene sa medicinskim tretmanom.

Poslije zemljotresa na Haitiju oko 1,5 miliona beskućnika živi u pretrpanim šatorima i pod ceradama u prijestonici i njenoj okolini, ali uprkos prvobitnim strahovanjima od pojave nekog oboljenja masivni međunarodni humanitarni napori spriječili su pojavu epidemija u Port-au-Princeu.