Svijet
0

Od hladnoće u Ukrajini dosad smrtno stradala 181 osoba

FENA
Hladnoća i dalje ubija ljude u Ukrajini, u kojoj je u proteklih pet dana ubila 181 osobu, a samo u posljednja 24 sata zabilježeno je 40 novih žrtava iako se temperature u nekim regionima polako penju.

U cijeloj zemlji je u posljednja 24 sata 575 osoba hospitalizirano u stanju hipotermije i zbog promrzlina. Neki su morali biti podvrgnuti i amputacijama, navodi se u novom zvaničnom bilansu ministra zdravstva od četvrtka.

Čak 3.000 osoba je zbog hladnoće bilo širom Ukrajine primljeno u bolnice u kojima im je pružena pomoć saniranja promrzlina.

Većina mrtvih su beskućnici. Da bi ih zaštitila, vlada je postavila u nekoliko gradova, među kojima u Ljvovu i Vinnitsu, ugrijane šatore opremljenje s kuhinjama.

Nakon Rusije, izuzetno hladan val pogodio je Ukrajinu, gdje su temperature u nekim regionima pale na minus 30 stepeni.

Jučer je Ukrajina zabilježila blagi porast atmosferske temperature, međutim postoji bojazan da će hladnoća narednih dana odnijeti još nekoliko života.

Ukrajinski premijer Jurij Jekhanurov jučer je zaprijetio zatvaranjem plinovoda velikim industrijskim potrošačima želeći osigurati dostatne količine plina za zagrijavanje ukrajinskih domaćinstava.

Polarna hladnoća koja je zahvatila nekoliko evropskih zemalja odnijela je još pedesetak žrtava u posljednja 24 sata, ali je za četvrtak i preostali dio sedmice napokon najavljeno zatopljenje.

U Poljskoj je u posljednja 24 sata od hladnoće umrlo 10 ljudi, odnosno ukupno 63 ove sedmice. Od početka zime tamo se smrznulo 185 ljudi, prema podacima policije.

U Poljskoj se u četvrtak, nakon temperatura od -35 stepeni Celzijevih proteklih dana, živa popela na -12. Ponovno rade škole koje su zbog hladnoće bile zatvorene posljednjih dana.

Rumunska vlada je u četvrtak saopćila da je ove sedmice od posljedica hladnoće preminulo 37 ljudi.

U Moskvi su već drugi dan temperature normalne za ovo doba godine, između -6 i -8 stepeni Celzijevih, i u ruskoj se prijestolnici život vratio u normalu.

U Gruziji je i dalje pogoršana energetska situacija, dio zemlje i Tbilisi u četvrtak nisu imali električnu energiju, a istodobno sporo napreduju popravci na ruskom plinovodu sabotiranom u nedjelju. Zbog toga je predsjednik Mihail Sakašvili odlučio skratiti boravak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

U Albaniji je policija javila da su se tri osobe smrznule na -14 stepeni Celzijevih.

U Češkoj je u četvrtak zabilježena 18. žrtva hladnoće ove zime.

U Njemačkoj su snijeg i ledena kiša izazvali dvadesetak nesreća u kojima je jedna osoba poginula i nekoliko je ranjeno. U zračnoj luci u Stuttgartu švicarski je avion sa 145 putnika zbog lošeg vremena promašio pistu pri slijetanju, ali u nezgodi niko nije ozlijeđen.

U sjevernoj Italiji temperature su pale na -35 stepeni, a vjetar je puhao 135 kilometara na sat u području Trsta.

U Turskoj, gdje i dalje pada snijeg, od subote je od hladnoće umrlo pet osoba.