Svijet
0

Od gumenih čamaca do jahti: Izbjeglice biraju prijevoz u skladu sa novcem kojim raspolažu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Izbjeglice i migranti koji preko Turske pokušavaju da se domognu zemalja Zapadne Evrope u skladu sa novčanim sredstvima kojima raspolažu biraju prijevozna sredstva koja će ih morem transportovati na tom put punom izazova.

Većina izbjeglica i migranata koje se sa obala Egejskog mora prebacuju na grčke otoke, koji su udaljeni od jednog do četiri kilometra, obično koriste gumene čamce.

Oni koji su bogatiji na "putu nade", kako ga mnogi nazivaju, koriste mnogo luksuznija prevozna sredstva kao što su jahte, gliseri, jet-ski i jedrilice.

Pripadnici Obalne straže su u Egejskom moru tokom prva tri mjeseca ove godine uhvatili 22.656 migranta, a od njih 500 su oduzeli i prevozna sredstva kojima su pokušali da se prebace do najbližih otoka u Grčkoj.

Od oduzetih prevoznih sredstava, 376 su činili gumeni čamci dužine devet metara na koje može stati oko 50-60 osoba.

Gumene čamce su obično koristili siromašniji migranti i oni koji su mogli da plate oko 1.000 do 1.500 dolara po osobi.

Oni malo bogatiji, koji su mogli izdvojiti oko 5.000 do 10.000 dolara, pokušali su do grčkih otoka preći u mnogo bržim i sigurnijim prevoznim sredstvima, kao što su jahte, gliseri, jet-ski i jedrilice.

Pripadnici Obalne straže su tokom prva tri mjeseca oduzeli 376 čamaca, tri jahte, deset brzih motornih čamaca, jednu jedrilicu, 16 drvenih brodica, 28 plastičnih brodica, sedam malih čamaca, dvije limene brodice i tri ribarska čamca.

Inače, jedinice Obalne straže u Egejskom moru su tokom prethodnih šest godina oduzeli blizu četiri hiljade morskih plovila, od čega su oduzeli ukupno 24 broda, sedam jet-skia i 96 jahti.