Ukrajina
0

Od gripe i infekcija umrlo 189 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Za protekla 24 sata u Ukrajini je od gripe i akutnih respiratornih infekcija umrlo 15 osoba, čime se broj žrtava epidemije povećao na 189, saopćilo je ministarstvo zdravlja, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.

Prema podacima ministarstva, ukupno je zaraza virusom gripe registrovana kod 1.122.000 osoba, od kojih je 57.286 hospitalizovano.

Ministarstvo nije saopćilo koliko je do sada potvrđeno slučajeva oboljevanja i smrti od zaraze virusom nove pandemijske gripe A (H1N1).

Prema do sada raspoloživim podacima, laboratorijski je potvrđeno 67 slučajeva oboljevanja od nove gripe, od kojeg je umrlo 14 osoba.

Ministarstvo zdravlja Ukrajine obratilo se Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) s molbom da se toj zemlji besplatno dodijeli 15 miliona doza vakcine protiv nove gripe, prenosi ukrajinsko izdanje dnevnika "Komersant".

Od toga bi se 12 miliona doza upotrebilo za vakcinaciju žena u drugom stanju, djece, medicinskih radnika i osoba s hroničnim oboljenjima, naveo je taj list, dodajući da bi raspored vakcinisanja trebalo da bude izrađen do petka, 13. novembra.