Svijet
0

Od gradonačelnika Ankare traži se ostavka zbog nestašice vode

FENA
Gradonačelnik Ankare Melih Gökçek našao se na udaru javnosti koja traži njegovu ostavku zato što se turska prijestonica suočila s nezapamćenom nestašicom vode. Gradonačelnik se brani da je nestašica vode posljedica globalnog zagrijavanja i da ništa nije mogao učiniti.

"U normalnim zemljama gradonačelnik koji je na vlasti već 13 godina u ovakvoj situaciji trebalo bi da se izvini i podnese ostavku", piše najtiražniji turski list "Millyet".

Utjecajni dnevnik, kao i javnost, prozvali su i premijera Tayyipa Erdogana da odmah smijeni gradonačelnika Gökçeka, koji je član vladajuće Partije pravde i razvoja.

Ankara, koja ima četiri miliona stanovnika, uvela je rigorozne mjere štednje, odnosno isključenja potrošača i po dva dana. Nivo vode u rezervoarima je ispod minimuma, tako da se u ovom trenutku ne vidi rješenje. Gradonačelniku se zamjera što nije blagovremeno preduzeo mjere kako bi se izbjegla nestašica vode.

Gradonačelnik se brani tako što kaže da je ovo posljedica globalnog zagrijavanja koje je izazvalo nezapamćenu sušu u svijetu, dok njegovi kritičari ističu da je morao ranije početi da gradi nove akumulacije jer Ankara godinama ima problema s vodom. On je, doduše, započeo radove na okretanju toka jedne obliženje rijeke, ali oni neće biti završeni prije kraja godine.

U gradu su već uvedene oštre mjere štednje: slavine se povremeno zavrću i po 48 sati, prenijele su agencije.

Na građane se apelira da sada koriste godišnje odmore i odlaze u unutrašnjost zemlje. Najavljeno je da će školska godina početi sa zakašnjenjem od mjesec dana jer se strahuje od epidemija.