Svijet
0

Od gladi svakog dana umre 75 djece

FENA
Od četiri milijuna ljudi pogođenih sukobom, milijun i 800 tisuća su djeca, upozorile su neke međunarodne nevladine udruge, osvrćući se na tragično humanitarno stanju u Darfuru, u kojemu je pet godina dugi sukob prouzročio 200.000 mrtvih i više od dva milijuna izbjeglica.

Polovica njih su maloljetni, djeca koja poznaju samo rat i nasilje, koja uzimaju u ruke oružje, gladuju i rastu zatvoreni u izbjegličkim kampovima. Osim toga, od gladi svakoga dana umre 75 djece, javlja KTA.

Nevladine organizacije, među kojima Amnesty International, Međunarodni savez liga za ljudska prava i Human Rights Watch, optužuju međunarodnu zajednicu da nije ispunila vlastitu dužnost zaštite pučanstva u Darfuru, te ističu kako su politički pregovori i mirovni proces na mrtvoj točki, a snage za održavanje mira nisu više u stanju izvršavati svoje poslanje. Spomenute organizacije uz to traže da se prekinu napadi na civile, te raspoređivanje snaga UN-a i zaštitu djece.

U nedjelju, 13. travnja, u cijelom se svijetu obilježio Svjetski dan za Darfur, te se tom prigodom u brojnim zemljama pozornost usmjerila upravo na dramatično stanje djece na tom prostoru.