Svijet
0

Od danas američki Kongres kontroliraju demokrati

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kad danas američki Kongres otpočne rad u ovoj godini, demokrati će, nakon pobjede na novembarskim izborima, i praktično preuzeti kontrolu oba doma Kongresa.

Šta će to značiti za predsjednika Busha, posebno u pogledu njegove strategije u Iraku, ali i u pogledu njegovih prioriteta na domaćem planu?

Ključ borbe je u tome ko će kontrolirati političke sadržaje u Washingtonu – predsjednik ili Kongres?

U Wall Street Journalu, predsjednik je u srijedu pozvao na suradnju, ali je upozorio da bi moglo doći do pat-pozicije ako Kongres, kako je rekao, bude usvajao zakone koji su više političke izjave.

Predsjednik Bush je govorio o novom sazivu Kongresa u kojem danas demokrati preuzimaju kontrolu, prvi put nakon punih 12 godina.

Bush je sa svojim kabinetom razmatrao planove na domaćem planu. On je možda spreman za kompromis oko pitanja kao što su podizanje minimalne nadnice i reforma socijalne zaštite, ali je malo vjerovatno da je spreman na kompromis oko smanjenja poreza i istraživanja osnovne ljudske ćelije.

Međutim, u središtu je Irak. Pozivajući Kongres na suradnju, predsjednik Bush naglašava da Sjedinjene Države moraju pomoći Iraku da porazi pobunjenike kako bi demokratski izabrana vlada Iraka imala šansu da opstane, jer ako ne uspije demokracija u Iraku «američki neprijatelji će ohrabreni našim porazom, ojačati, i postati smrtonosniji, piše predsjednik Bush, koji je u utorak navečer na prijem u Bijeloj kući pozvao kongresne lidere i republikanaca i demokrata.

Očekuje se da predsjednik Bush uskoro saopći novi plan za Irak, koji može uključiti kontroverzno povećanje broja vojnika. Međutim, malo je vjerovatno da će za to dobiti podršku Kongresa kojeg od danas kontroliraju demokrati, koji traže postepeno povlačenje američkih snaga iz Iraka.