Svijet
0

Od Australije do Novog Zelanda u kajaku od fiberglasa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvojica pustolova dospjeli su do Novog Zelanda nakon što su u kajaku preveslali više od 3.300 km od Australije, što je prvo takvo putovanje ostvareno u kajaku.

James Castrission (25) i Justin Jones (24) proveli su 62 dana prelazeći Tasmanijsko more u svom specijalno napravljenom plovilu od fiberglasa boreći se protiv snažnih vjetrova i plima koji su ih natjerali da se kreću u krugovima i prinudili ih da promijene svoje izvorne planove.

[SLIKA]1[/SLIKA]Prispjeli su na Ngamotu Beacha u blizini grada New Plymouth na novozelandskoj zapadnoj obali kratko iza podneva, a dočekalo ih je mnoštvo tradicionalnih maorskih kanua i pozdravila gomila od 2.000 ljubitelja kajaka.

Dvojac koji je napustio Australiju 13. novembra namjeravao je stići u Auckland, najveći novozelandski grad, prije Božića, ali su izmijenili planove prisiljeni prirodnim silama. Odmah su odvedeni u bolnicu na pregled zbog straha da su im nožni mišići oslabili usljed dugog razdoblja nekorištenja.

Vjeruje se da su oni prvi koji su kajakom uspješno prešli iz Australije na Novo Zeland.

U februaru prošle godine australski kajakaš Andrew McAuley nestao je tijekom pokušaja prelaska nakon što je već mogao ugledati planine Novoga Zelanda. Njegov kajak i oprema, uključujući kameru s posljednjim snimkama koje je snimio, kasnije su pronađeni, ali ne i njegovo tijelo.