{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 1970. godine čak dva miliona mrtvih zbog klimatskih promjena

F
29.7.2014. u 09:01
9
1
Od 1970. godine čak dva miliona mrtvih zbog klimatskih promjena
9
Od 1970. godine čak dva miliona mrtvih zbog klimatskih promjena
Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je saopćila kako su prirodne nepogode u razdoblju između 1970. i 2012. godine širom svijeta odnijele dva miliona života te prouzrokovale štete u vrijednosti 2,4 triliona dolara, a brojke nastavljaju rasti iz godine u godinu.
Agencija je pregledala ukupno devet hiljada katastrofa koje su vezane uz vremenske promjene i klimu te došla do zaključka kako su uragani i poplave odgovorni za čak 79 posto od ukupnog broja katastrofa.

Katastrofe koje su odnijele najviše života su suša koja je pogodila Etiopiju 1983. godine te poplave u Bangladešu 1970. godine, dok se kao najskuplja katastrofa navodi uragan Katrina koji je 2005. godine pogodio jug SAD-a te uzrokovao štete u vrijednosti od čak 146 milijardi dolara, prenosi portal croenergo.eu.

Glavni sekretar WMO-a, Michel Jarraud, izjavio je: "Ova vrsta nesreća je u porastu u svijetu. Poboljšani sistemi upozorenja pomažu da se spriječi gubitak života, ali društveno-privredni utjecaj katastrofe raste zbog povećane učestalosti i sve veće osjetljivosti ljudskog društva".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: