Ujedinjene nacije
0

Od 1. januara pet novih članica Vijeća sigurnosti

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija od 1. januara je pet njegovih novih nestalnih članica: Kolumbija, Njemačka, Indija, Portugal i Južna Afrika, dok će prvi predsjedavajući u tome tijelu UN-a u ovoj godini biti Bosna i Hercegovina.

Od ukupno 15 članova Vijeća sigurnosti UN-a pet država - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija - stalne su članice, s pravom veta.

Nestalne članice biraju se na dvije godine, tako da svakog 1. januara dolazi do zamjene pet mjesta u Vijeću sigurnosti. Pet je država kojima je istekao mandat - Austrija, Japan, Meksiko, Turska i Uganda.

Trenutno, u drugu i posljednju godinu mandata, pored BiH, ulaze još Brazil, Gabon, Libanon i Liberija.

Agencije prenose kako je posebno zanimljivo što će ove godine među nestalnim članicama VS-a biti čak tri države koje već duže vrijeme ističu zahtjev za stalnog člana Vijeća sigurnosti - Indija, Njemačka i Brazil.

Od 10 nestalnih članica tri su iz Afrike, dvije iz Latinske Amerike i Kariba, isto koliko i iz Azije.

Dva predstavnika, također, daje grupa nazvana Zapadna Evropa i ostali, u kojoj su, pored zapadnoevropskih država, još i Kanada, Australija i Novi Zeland. Jedan predstavnik dolazi iz Istočne Evrope.

U članstvu Vijeća sigurnosti je po pravilu i jedna arapska zemlja, koja se naizmjenično bira iz azijske i afričke skupine.