Evropska unija
0

Od 1. januara nova sigurnosna pravila za uvoz i izvoz robe

FENA
Od prvog dana sljedeće godine uvoznici i izvoznici robe u Europsku uniju i iz nje carinskim će službama morati unaprijed elektronski prijaviti sigurnosne podatke o robi prije nego uđe u EU ili ga napusti, saopćeno je u ponedjeljak iz Bruxellesa.

Cilj je te mjere povećati sigurnost međunarodne trgovine, omogućujući carini bolju sigurnosnu procjenu na osnovu unaprijed dobijenih podataka, te da obavlja efikasnije ciljane kontrole.

EU je odredio prijelazno razdoblje za usklađivanje elektronskih sistema na nova pravila od jula 2009., a od 1. januara pravila postaju obavezna.

"Carina danas ima vitalnu ulogu u sigurnosti građana i trgovine. Unaprijed dobijeni sigurnosni podaci pomoći će carini da rano otkrije rizičnu robu i poveća sigurnost a da se pritom ne usporava tok pouzdane trgovine", kaže se u saopćenju.

Od 1. januara 2011. svi trgovci uključeni u carinske transakcije i međunarodnu logistiku morat će dati carini sigurnosne podatke elektronskom prijavom, prije nego se roba uveze ili izveze iz EU-a. Pri tomu, provodit će se jedinstvena serija europskih kriterija za procjenu rizika.

Tip sigurnosnih podataka koji se traži razlikuje se s obzirom na način prijevoza i pouzdanost onih koji sudjeluju u operaciji. To može uključiti, primjerice, opis robe, informacije o ruti te podatke o bilo kakvoj mogućoj opasnosti.

Vremensko ograničenje za predavanje podataka također se razlikuje s obzirom na način prijevoza: 24 sata unaprijed za pomorski promet, 1 sat za cestovni te i manje za avionski.