{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 1. januara nova pravila za jaja zbog salmonele

F
FENA
5.1.2009. u 14:52
0
0
Od 1. januara nova pravila za jaja zbog salmonele
0
Od 1. januara nova pravila za jaja zbog salmonele
Od 1. januara ove godine sva jaja od kokoši nesilica koja nisu prošla kontrolu na prisutnost salmonela ili je utvrđena njihova prisutnost ne mogu se prodavati kao sirova jaja u EU već moraju proći termičku obradu kako bi se otklonili svi rizici za potrošače, saopćila je Evropska komisija.
Glavni cilj te mjere je smanjiti značajan broj salmoneloza kod ljudi.

Restrikcije prodaje jaja od kokoši nesilica zaraženih salmonelom prvi put su usvojene 2003. Inicijalno, restrikcije su trebale stupiti na snagu krajem 2009., ali je prije dvije godine odlučeno da se ubrza provedba regulative.

Po Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), jaja i proizvodi od jaja odgovorni su za više od polovice epidemija salmonelama u EU u kojima je izvor infekcije utvrđen. Više od 95 posto tih infekcija uzrokuju Salmonella Enteritidis ili Salmonella Typhimurium.

Mjere se odnose i na jaja koja se uvoze iz trećih zemalja. "Jedino Hrvatska, Norveška i Švicarska dale su potrebna jamstva za sigurnost jaja. Stoga je u EU dopušten uvoz jaja samo iz tih zemalja", kaže Komisija, prenijela je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: