Serge Brammertz
0

Ocjena saradnje sa Srbijom nakon posjete Beogradu

FENA
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u utorak da će saradnju Srbije s tužilaštvom procijeniti poslije posjete Beogradu, zakazane za 2. i 3. novembar.

Tokom susreta sa stranim dopisnicima u Haagu, Brammertz je najavio da će ta procjena biti dio redovnog izvještaja Vijeća sigurnosti UN-a, koji će u pisanom obliku podnijeti sredinom novembra, a usmeno obrazložiti u New Yorku početkom decembra.

  • Prije posjete regionu, nisam u položaju da kažem u kojem će smislu taj izvještaj biti različit od prethodnog, podnijetog u junu, rekao je Brammertz, odgovarajući na pitanje Bete o saradnji Srbije.

Glavni tužilac je ponovio i da smatra da su preostali bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžiću u Srbiji.

  • Nema razloga da ne vjerujemo da su Mladić i Hadžić u Srbiji, kazao je Brammertz i istovremeno izrazio "oprezan optimizam" da će Mladić i Hadžić biti uhapšeni do kraja mandata Tribunala, rekavši da će, u suprotnom, i poslije njegovog zatvaranja ostati mehanizmi za suđenje bjeguncima, kada budu uhapšeni.

Na dodatno pitanje Bete da li je zadovoljan naporima koje vlasti Srbije ulažu da nađu i uhapse Mladića i Hadžića, Brammertz je podsjetio da je od hapšenja Radovana Karadžića u julu 2008. godine, Beograd unaprijedio saradnju s haškim tužilaštvom.

Brammertz je kazao i da predstavnici akcionog tima Vlade Srbije svake nedjelje izvještavaju tužilaštvo o napretku u potrazi za Mladićem i Hadžićem koja se, kako je napomenuo, vodi u raznim pravcima. Naznačio je da haško tužilaštvo ima "dobru komunikaciju s operativnim službama" koje tragaju za bjeguncima.

  • Operativne službe imaju podršku političara u Srbiji, ocijenio je Brammertz.

Tužilac je izjavio i da je "stvar Evropske unije koliku će težinu dati" njegovoj procjeni o nivou saradnje Srbije.

  • Jasno je, međutim, da je uslovljavanje igralo i igra veoma važnu ulogu u hapšenju optuženih. Mi nikada nećemo govoriti EU šta bi trebalo da uradi, ali politika uslovljavanja i podrška Unije mora se nastaviti, naglasio je Brammertz.

On je kazao da se nada da će predstojeće suđenje Radovanu Karadžiću "imati pozitivan uticaj" na potragu za preostalim bjeguncima i podršku međunarodne zajednice. Rekavši da haško tužilaštvo ogroman značaj pridaje radu sudova za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, Brammertz je ocijenio da je "neprihvatljiva" zabrana izručivanja optuženih među državama u regionu, javila je Beta.