Evropska unija
0

Očekuje se znak ICTY-a za deblokadu sporazuma s Beogradom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni diplomat Evropske unije Javier Solana kazao je u utorak da očekuje da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) procijeni "punopravnu suradnju" Beograda s njegovim službama nakon hapšenja Radovana Karadžića i time omogućiti deblokadu sporazuma između EU-a i Srbije.

"Moramo govoriti s glavnim tužiteljem ICTY-a, ali ja sam skoro siguran da postoji potpuna suradnja", rekao je Solana po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

Hapšenje bivšeg političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića "ide u dobrom smjeru", rekao je on. "Međutim, ima još ratnih zločinaca u bijegu".

Srbija je potpisala krajem aprila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, prvi korak ka integraciji u evropski blok, ali tekst zasad nije mogao stupiti na snagu.

On nije mogao stupiti na snagu sve dok Beograd ne počne "u cjelosti surađivati s ICTY-em". Ako, dakle, glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz ocijeni da sada postoji "potpuna suradnja", ova suspenzija bi mogla biti ukinuta.