Donacije neprestano pristižu
0

Occupy Wall Street prikupio skoro pola miliona dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Occupy Wall Street, pokret koji već danima okuplja ljude koji protestuju protiv korporacija ,postao je i sam finansijski potkovan. Naime, pokret sada ima 435.000 dolara donacija, izjavio je jedan od organizatora Darrell Prince.

"Ovo je više novca nego smo ikada očekivali da ćemo skupiti", rekao je Prince, prenosi Associated Press.

Raspoređivanje novca može biti jedan od najtežih izazova sa kojim će se suočiti organizatori. Do sada se trošilo 1.500 dolara na hranu i 2.000 za održavanje čistoće vreća za spavanje.

Oprema, kao što su laptopi i kamere, koštala je oko 20.000 dolara, kao i troškovi objavljivanja videa na Internetu. Međutim, 8.000 dolara dnevno prikupi se u zaključanim kutijama postavljenim u Zuccotti Parku. Još više novca dolazi putem pošte ili online. Mnoge nevladine organizacije usmjeravaju svoja sredstva kako bi pomogli pokretu.

Iako je ovaj novac samo mali dio onoga što velike korporacije zarađuju, javila se potreba za grupom koja će se baviti finansijama. Tako je spontano kreirana finansijska grupa sastavljena od ljudi koji već imaju neko iskustvo ili ekspertizu u bavljenju finansijama.

Aktivisti prate dnevnu rutinu ove zajednice. Nekoliko puta u danu obilaze kutije za donacije i donose ih u kancelariju njujorškog sindikata koja im je data na korištenje. Volonteri kasnije registruju svaku donaciju i objavljuju na internetu kako bi podaci bili dostupni svima. Svaki dan prave konačnu cifru donacije i ostavljaju u Amalgamated Bank koja je jedina američka banka koju u potpunosti posjeduju sindikati. Postoji i adresa na koju stižu poštanski čekovi i ostali pokloni.

Jedan od glavnih ciljeva za sada jepreživljavanje zime. Mnogi aktivisti vjeruju da bi se pokret trebao preseliti u neke zatvorene prostore dok je vani hladno. Međutim, neki drugi planovi su da novac možda mogu utrošiti na kupovinu zimskih odijela koja bi čuvala aktiviste od hladnoće i bolesti.