Nema nade u zatvoru Esperanza
40

FOTO / Očaj i beznađe u jednom od najzloglasnijih zatvora na svijetu

Klix.ba
Jedan od najzloglasnijih muških zatvora na svijetu nalazi se u Salvadoru. Nazvan je Esperanza, što u prevodu sa španskog znači nada, međutim posmatrajući fotografije koje su snimljene u tom zloglasnom zatvoru ne možete vidjeti ništa osim gnijeva, straha i beznađa.
Zatvorenici u zloglasnom zatvoru (Foto: AFP)
Zatvorenici u zloglasnom zatvoru (Foto: AFP)
Zatvor se nalazi u predgrađu glavnog grada San Salvadora. Njegov kapacitet je 800 zatvorenika, međutim danas tu boravi najmanje 4.700 prekršilaca zakona. S obzirom da nema dovoljno kreveta, mnogi od njih noći provode u zagušljivim, takozvanim, pećinama ispod kreveta na sprat, a drugi pokušavaju usniti na podu ćelija ili iznajmljuju krevete od drugih osuđenika, ukoliko imaju novca.
Jutarnja higijena (Foto: AFP)
Jutarnja higijena (Foto: AFP)
Do kraja 1987. godine politički osuđenici su bili smješteni u posebnom dijelu zatvora, koji je još nazvan i Mariona, i neprestano su bili izloženi torturi i mučenju, navodi se u izvještajima Amnesty Internationala.
Tortilje za doručak (Foto: AFP)
Tortilje za doručak (Foto: AFP)
Iako je od tada prošlo više od dvije decenije, ovaj zatvor je i dalje jedan od najzloglasnijih na svijetu i nerijetki su slučajevi maltretiranja zatvorenika.
Foto: AFP
Foto: AFP
Fotografi AFP-a uspjeli su ući u zatvor straha i smrti i načiniti fotografije koje prikazuju očajne zatvorenike, uglavnom u dobi od 20 do 40 godina, koji tumaraju zatvorskim prostorijama i pokušavaju se sakriti od gužve i zagušljive vrućine.
Razmjena dobara (Foto: AFP)
Razmjena dobara (Foto: AFP)
Fotografije prikazuju kako se ujutro stvaraju ogromni redovi za tuširanje, kako čekaju u redu na doručak, traže zanimaciju odlazeći na misu, čitajući knjige ili svirajući neki instrument te kako razmjenjuju robu koju imaju.