|

FOTO
/
Očaj i beznađe u jednom od najzloglasnijih zatvora na svijetu

Očaj i beznađe u jednom od najzloglasnijih zatvora na svijetu
40
Klix.ba
26.11.2012. u 10:05
22
komentara
40

dijeljenja
Jedan od najzloglasnijih muških zatvora na svijetu nalazi se u Salvadoru. Nazvan je Esperanza, što u prevodu sa španskog znači nada, međutim posmatrajući fotografije koje su snimljene u tom zloglasnom zatvoru ne možete vidjeti ništa osim gnijeva, straha i beznađa.
Zatvorenici u zloglasnom zatvoru (Foto: AFP) Zatvorenici u zloglasnom zatvoru (Foto: AFP)

Zatvor se nalazi u predgrađu glavnog grada San Salvadora. Njegov kapacitet je 800 zatvorenika, međutim danas tu boravi najmanje 4.700 prekršilaca zakona. S obzirom da nema dovoljno kreveta, mnogi od njih noći provode u zagušljivim, takozvanim, pećinama ispod kreveta na sprat, a drugi pokušavaju usniti na podu ćelija ili iznajmljuju krevete od drugih osuđenika, ukoliko imaju novca.

Jutarnja higijena (Foto: AFP) Jutarnja higijena (Foto: AFP)

Do kraja 1987. godine politički osuđenici su bili smješteni u posebnom dijelu zatvora, koji je još nazvan i Mariona, i neprestano su bili izloženi torturi i mučenju, navodi se u izvještajima Amnesty Internationala.

Tortilje za doručak (Foto: AFP) Tortilje za doručak (Foto: AFP)

Iako je od tada prošlo više od dvije decenije, ovaj zatvor je i dalje jedan od najzloglasnijih na svijetu i nerijetki su slučajevi maltretiranja zatvorenika.

Foto: AFP Foto: AFP

Fotografi AFP-a uspjeli su ući u zatvor straha i smrti i načiniti fotografije koje prikazuju očajne zatvorenike, uglavnom u dobi od 20 do 40 godina, koji tumaraju zatvorskim prostorijama i pokušavaju se sakriti od gužve i zagušljive vrućine.

Razmjena dobara (Foto: AFP) Razmjena dobara (Foto: AFP)

Fotografije prikazuju kako se ujutro stvaraju ogromni redovi za tuširanje, kako čekaju u redu na doručak, traže zanimaciju odlazeći na misu, čitajući knjige ili svirajući neki instrument te kako razmjenjuju robu koju imaju.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...