Svijet
0

Obuzdan požar u Kaliforniji

FENA
Oko 10.000 stanovnika koji su u subotu evakuirani sa šireg područja Malibua u Kaliforniji zbog širenja šumskog požara, u nedjelju se vratilo svojim domovima ili njihovim ostacima, nakon što su vatrogasci djelomice obuzdali vatrenu stihiju.

U najrazornijem požaru koji je zabilježen u Malibuu u posljednjih 15 godina, opožareno je 1.900 hektara terena u kanjonima i planinama iznad grada i uništeno 49 kuća, izvijestio je u nedjelju Los Angeles Times.

Do sada nema izvještaja da je netko od stanovnika stradao, a šest vatrogasaca je lakše ozlijeđeno.

Do subote navečer vatrogasci su stavili pod nadzor 25 posto požara, koji je po navodima istražitelja izazvan "ljudskom aktivnošću".

U gašenju požara sudjeluje oko 1.750 vatrogasaca, 45 vatrogasnih vozila, 23 protupožarna helikoptera i dva protupožarna aviona.

U nedjelju je prestao puhati snažni vjetar Santa Ana, koji onemogućuje gašenje, pa se vatrogasci nadaju da će uspješno obuzdati požar.

Upozorenje za veliku opasnost od požara, koje se izdaje kada vlažnost zraka padne ispod osam posto, ostaje i dalje na snazi za područje Los Angelesa i okrug Ventura, koje obuhvaća i Malibu, prenosi Hina.

U šumskim požarima koji su u oktobru poharali jug Kalifornije poginulo je najmanje 14 osoba, uništeno je oko 2.000 kuća, a evakuirano je 640.000 ljudi.