Češka
0

Obustavljena ratifikacija Lisabonskog sporazuma

FENA
Ratifikacija Lisabonskog sporazuma u Republici Češkoj je obustavljena prema odluci Ustavnog suda koji je odredio da predsjednik Vaclav Klaus ne može potpisati taj dokument dok se sud o njemu ne izjasni.

Istog dana kad se o sudbini evropskog reformatorskog sporazuma odlučivalo na referendumu u Irskoj, sud je pozvao predsjednika Klausa da "odustane od svake mjere koja bi mogla dovesti do ratifikacije prije nego što sud donese svoju odluku", izjavio je Radim Ochvat, glasnogovornik češkog predsjednika.

Sud će odlučiti o datumu donošenja odluke u tri naredne sedmice, precizirao je on, a Klaus je kazao da će čekati odluku prije nego što da svoj pristanak sporazumu koji je parlament već ratificirao.

Grupa liberalnih senatora obratila se ustavnom sudu tražeći da se provjeri da li je sporazum naslijeđen iz neuspjelog plana o evropskom ustavu 2005. godine u skladu s ustavom zemlje.

Sud treba jasno da kaže da li je Evropska unija "međunarodna organizacija" ili je "superdržava", kazao je agenciji AFP Jirži Oberfalzer, senator iz liberalne stranke ODS, jedan od autora inicijative.

Prema mišljenju nekih evropskih diplomata u Bruxellesu, ovaj korak čeških senatora bi mogao izazvati novo kašnjenje od nekoliko mjeseci.

Osim Republike Češke i Irske koja glasa u petak, Poljska još nije završila ratifikaciju sporazuma koji će stupiti na snagu kada ga ratificira svih 27 članica EU-a.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski je obećao da će potpisati dokument poslije irskog "da".