Njemačka
0

Obustava štrajka na aerodromu u Frankfurtu

FENA
Zaposleni na aerodromu u Frankfurtu, koji štrajkuju već treći dan zbog spora oko plaća, saopćili su da će se vratiti na svoja radna mjesta u srijedu navečer, pošto su prihvatili novu ponudu uprave za pregovore.

Sindikat radnika u vazduhoplovnom saobraćaju GdF saopćio je ranije u srijedu da je od kompanije Fraport, koja upravlja trećom najprometnijom vazdušnom lukom u Evropi, dobio pisanu ponudu za nove pregovore kako bi se okončao spor zbog koga je svakog dana štrajka otkazivano na stotine letova.

"Analizirali smo pismo i obavjestili Fraport da smo spremni da nastavimo pregovore", rekao je šef sindikata Michael Schaefer France Presseu.

Frankfurtski aerodrom će početi da radi punim kapacitetom od 21 sat večeras, kada počinje noćna smjena, a Schaefer je naglasio da se rad više neće obustavljati, osim ako neka od strana ne prekine pregovore.

Glavni razlog obustave rada oko 200 radnika koji upućuju avione do parking pozicije, s kontrolnog tornja i na samoj pisti, bio je spor oko plaća, a sindikati su tražili povećanje plaća za 25 do 50 posto, u zavisnosti od stručne spreme, kao i povećanje bonusa i skraćenje radnog vremena.

Ovo je bio treći štrajk za manje od nedjelju dana na Frankfurtskom aerodromu, na kom se dnevno obavi oko 1.300 letova.