Svijet
0

Obrana Gotovine osporava sugestije da Tuđman nije želio mirno rješenje

FENA
Obrana generala Ante Gotovine u utorak je u Haagu na početku protuispitivanja bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha dokazivala da je hrvatsko pristajanje na washingtonske sporazume i promjena hrvatske politike prema BiH bila presudna za rješavanje problema Bosne i Hercegovine, kao i da je hrvatski državni vrh bio voljan postići mirno rješenje za okupirana područja Hrvatske.

Time je branitelj Greg Kehoe osporavao sugestiju haškog tužiteljstva iznesenu u ponedjeljak da je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odbio posljednji mirovni pokušaj pred početak Oluje kako bi krenuo u vojno rješenje problema okupiranih područja Hrvatske, odnosno tzv. RSK.

Bivši američki veleposlanik u ponedjeljak je tijekom glavnog ispitivanja na suđenju "Gotovina, Čermak i Markač" opisao kako je uoči Oluje posljednji puta pokušao postići mirno rješenje između Zagreba i Knina i u razgovoru s jednim od vođa krajinskih Srba Milanom Babićem u Beogradu dobio pristanak za plan Z-4 kao osnovu daljnjih pregovora i za otvaranje do tada blokiranih cestovnih komunikacija. S tom informacijom otišao je 3. kolovoza 1995. k predsjedniku Tuđmanu koji je izrazio sumnju u sposobnost Babića da osigura suglasnost drugih krajinskih vođa i sljedeće jutro započela je operacija Oluja.

U protuispitivanju Galbraith je potvrdio da je bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević bio osoba koja je donosila odluke za krajinske Srbe kao i da se Milošević, nakon sastanka Galbraith-Babić, odbio sastati se s predstavnikom Sjedinjenih Država u Beogradu koji je trebao od njega dobiti potporu postignutog dogovora.

Bivši američki veleposlanik, kao jedan od najvažnijih svjedoka tužiteljstva, u ponedjeljak je ustvrdio da je 1995. hrvatska državna politika bila onemogućiti povratak srpskog stanovništva izbjeglog u Oluji zakonima i propisima koji su otežavali dobijanje hrvatskog državljanstva i povratak imovine te naređivanjem ili dopuštanjem masovnog paleža i pljačke srpske imovine na prostorima oslobođenima nakon Oluje.

Tužiteljstvo tereti generale Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača da su kao članovi udruženog zločinačkog pothvata zajedno s hrvatskim državnim vrhom na čelu s predsjednikom Tuđmanom planirali i proveli etničko čišćenje tada okupiranih područja Hrvatske progonom stanovništva te ubijanjem, paležom i pljačkom kako i onemogućili njihov povratak.