Svijet
0

Obrana generala Gotovine počela iznositi uvodne riječi

FENA
Obrana generala Ante Gotovine počela je u srijedu ujutro, drugog dana suđenja trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom, iznositi svoje uvodne riječi.

"Dok sam jučer ovdje slušao što govori optužba, upalo mi je u oči ono što optužba nije rekla, a to je da nije bilo nikakvih deportacija kada je započela Oluja 4. kolovoza 1995." rekao je Greg Kehoe, ističući da prvog dana operacije Oluja nije bilo prekomjernog granatiranja Knina.

Kehoe je kazao da će u svojoj uvodnoj riječi dati opći pregled stanja, dok će nakon toga drugi Gotovinin branitelj, Luka Mišetić, iznijeti podatke o samoj operaciji Oluja i Gotovininom sudjelovanju u toj operaciji.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine počinjene tijekom operacije Oluje nad srpskim stanovništvom područja koja su u 1995. bila okupirana.

Haški tužitelji prvog dana suđenja u svojim uvodnim riječima kazali su da je general Gotovina sudjelovao zajedno s drugim najvišim hrvatskim političkim i vojnim dužnosnicima predvođenima bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj u Oluji bio etnički očistiti dijelove Hrvatske koji su tada bili pod kontrolom Srba.

Po tužitelju Alanu Tiegeru Gotovina je u tom planu sudjelovao planiranjem i zapovijedanjem neselektivnog granatiranja Knina kako bi prisilio civilno stanovništvo na panični bijeg. Zbog toga je optužen za progon kao zločin protiv čovječnosti. Po haškom tužiteljstvu Gotovina je odgovoran i zbog razaranja, pljačke i ubojstava koji su započeli već drugog dana Oluje.

Haško tužiteljstvo je najavilo da će dokazati da je Gotovina bio svjestan rizika odmazde vojnika pod njegovim zapovjedništvom koji su sudjelovali u akciji oslobađanja svojih domova i nije poduzeo nikakve ili tek formalne mjere za sprečavanje takvih zločina. Također, tužitelji smatraju da je znao za zločine nakon što su se dogodili te je propustio poduzeti potrebne mjere za kažnjavanje počinitelja, iako je imao takve ovlasti.

Branitelj generala Gotovine Luka Mišetić ocijenio je u utorak poslijepodne u izjavi za novinare u Haagu uvodnu riječ tužiteljstva očekivanom i kazao kako obrana ima odgovor za svaki argument tužiteljstva uključivši najtežu optužbu za granatiranje Knina.

Suđenje se nastavlja iznošenjem uvodnih riječi obrane generala Gotovine koje bi trebalo trajati čitav dan a u četvrtak tužitelji bi trebali izvesti svoga prvog svjedoka koji se vodi pod brojem 136 i koji će svjedočiti uz mjere zaštite. Obrane druge dvojice optuženih generala odlučile su svoje uvodne riječi izvesti na početku dokaznog postupka obrane.