{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obraćanje tužioca Brammertza Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

F
FENA
4.6.2008. u 19:57
0
0
Obraćanje tužioca Brammertza Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda
0
Obraćanje tužioca Brammertza Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda
Tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i podnio svoj zvještaj o napretku strategije okončanja rada Međunarodnog suda, saopćeno je iz ICTY-a.
Ovo je prvi izvještaj koji je podnio Vijeću sigurnosti u svojstvu tužioca ICTY-a.

U svom obraćanju tužilac se usredsrijedio na aktuelne i predstojeće sudske procese, interakciju s tužiocima u regionu i saradnju država članica.

Što se tiče sudskih postupaka, tužilac je u glavnim crtama izložio napore Tužilaštva da se dokazi prezentuju na efikasan način, poštujući pritom i prava žrtava da se reprezentativan broj krivičnih djela obuhvati suđenjem kao i prava optuženih na pravično suđenje.

Tužilac Brammertz također je istakao značaj pomoći kolegama u regionu kako bi mogli da nastave efikasna krivična gonjenja u predmetima za ratne zločine i ponovio svoju riješenost da ojača profesionalne veze s nacionalnim tužiocima i razvije prave partnerske odnose u ovom smislu. Tužilac je rekao da će nastaviti s ispitivanjima daljnjih metoda saradnje, poput angažiranja lokalnih tužilaca i vještaka pri Međunarodnom sudu kako bi se olakšala razmjena stručnih znanja i praktična stručna obuka na konkretnim osnovama.

Na kraju, u pogledu saradnje s državama članicama, tužilac je naglasio njenu ključnu važnost za sposobnost Međunarodnog suda da ispuni svoj mandat i istakao trenutne probleme u saradnji.

Tužilac je obavijestio Vijeće sigurnosti da u slučaju Hrvatske, iako su određeni arhivski materijali stavljeni na raspolaganje, veći broj zahtjeva za pristup ključnim dokumentima u vezi s aktuelnim suđenjima i dalje ostaje neispunjen. Ponovio je svoj zahtjev Hrvatskoj da se ovi dokumenti dostave odmah.

Tužilac je ohrabrio vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje aktivniji pristup protiv osoba koje pomažu optuženima u bjekstvu da izbjegnu pravdu.

U slučaju Srbije, tužilac Brammertz je obavijestio VS UN-a da se Tužilaštvo i dalje susreće s problemima u pribavljanju nekih od ključnih dokumenta i neophodnom pristupu arhivama i rekao da je u tom smislu zatražen sudski nalog. Također je ponovio da, sa izuzetkom nedavno preduzetih aktivnosti pod nadzorom tužioca za ratne zločine Srbije u nastojanjima da se uhapsi Stojan Župljanin, nije bilo značajnijeg napretka u potrazi za ostalim optuženima koji su u bjekstvu.

Tužilac je svoje izlaganje zaključio sljedećim riječima: “Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj bi Međunarodni sud, koji je osnovan da bi se sudilo najodgovornijma za užasne zločine, zatvorio svoja vrata a da nije okončao suđenja svim preostalim optuženim u bjekstvu. Tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini u martu ove godine sastao sam se s predstavnicima više udruženja žrtava. Nakon svih ovih godina njihovi zahtjevi za provođenje pravde ostaju nepokolebljivi, ali neispunjeni u smislu optuženih koji su u bjekstvu. Bio sam impresioniran hrabrošću preživjelih žrtava i jasnošću njihove poruke da optuženima mora biti suđeno pred Međunarodnim sudom. Oni nikada nisu odustali. Niti to mi možemo. Mi im dugujemo pravdu obećanu prije petnaest godina, kada je ovaj međunarodni sud uspostavljen”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: