{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obraćanje predsjednika ICTY-a Vijeću sigurnosti

F
19.6.2007. u 12:10
0
0
Obraćanje predsjednika ICTY-a Vijeću sigurnosti
0
Obraćanje predsjednika ICTY-a Vijeću sigurnosti
U svom jučerašnjem obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a povodom predstavljanja sedmog izvještaja Međunarodnog suda o provođenju strategije okončanja rada, predsjednik Fausto Pocar je istakao daljnje povećanje efikasnosti rada sudskih vijeća.
Također je izrazio zadovoljstvo što su bosanske vlasti uhapsile bjegunca Zdravka Tolimira, jednog od glavnih pomagača Ratka Mladića, komandanta bosanskih Srba u sukobu u Bosni i Hercegovini, kao i zbog hapšenja Vlastimira Đorđevića, visokog funkcionera u policiji Srbije optuženog za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca 1999. godine, saopćeno je iz ICTY-a.

Predsjednik Pocar je primijetio da su tri pretresna vijeća Međunarodnog suda nastavila da rade punim kapacitetom i da je sedmo suđenje počelo početkom januara 2007., što je prvi put u historiji ovog suda da se suđenja vođe istovremeno u sedam predmeta. Ukazao je na to da su u razdoblju na koje se odnosi izvještaj vođena suđenja u osam predmeta, uključujući i tri nova suđenja, kao i suđenja u tri predmeta s većim brojem optuženih koja se odnose na ukupno 19 optuženih. Vijeća su također zasjedala u jednom predmetu nepoštivanja Suda i tri predmeta u kojima je podnesen zahtjev za prosljeđivanje u skladu s pravilom 11bis Pravilnika o postupku i dokazima (Pravilnik). Nadalje, pretresna vijeća su vodila 12 postupaka u pretpretresnoj fazi, što je rezultiralo donošenjem 146 pisanih odluka i 12 usmenih odluka.

Predsjednik je naglasio da su dostignuća u pogledu povećanja efikasnosti bila moguća u velikoj mjeri zbog toga što je Međunarodni sud proveo veliki broj izmjena i dopuna Pravilnika, kao i da su sve te izmjene predstavljene u posljednjim izvještajima Vijeću jasno ispunile svoju namjeravanu svrhu. Prema tome, u razdoblju na koje se odnosi izvještaj, Pravilo 73bis, koje je usvojeno u maju 2006., primijenjeno je u pet predmeta da se od Tužilaštva zatraži ili mu se naloži da smanji obim optužnice. Slično tome, pravilo 92ter usvojeno u septembru 2006., koje pretresnim vijećima daje ovlaštenje da u određenim okolnostima razmatraju pismene izjave i transkripte svjedočenja svjedoka umjesto usmenog svjedočenja, omogućilo je značajnu uštedu vremena u dva predmeta koja se odnose na veliki broj optuženih.

Predsjednik Pocar je takođe obavijestio VS da je od njegovog posljednjeg izvještaja Žalbeno vijeće učinilo još veće korake u smislu produktivnosti i donijelo rekordnih sedam presuda u proteklih šest mjeseci, izreklo 114 pisanih odluka, uključujući 12 interlokutornih žalbi; jednu odluku o prosljeđivanju; 79 odluka u predžalbenim postupcima; jednu odluku o nepoštivanju suda; tri odluke o reviziji ili ponovnom razmatranju, te 18 drugih odluka. Predsjednik Pocar je izjavio da su takav rezultat omogućile izmjene i dopune Pravilnika koje je predložila Radna grupa za ubrzanje žalbenih postupaka, koje su, između ostalog, za rezultat imale skraćenje vremenskih rokova za podnošenje žalbi, izbjegavanje repetitivnih podnesaka, ubrzavanje donošenja odluka po žalbi većom upotrebom pisanih u odnosu na usmene podneske i proširenje uloge sudija u predžalbenom postupku. Predsjednik Pocar je istakao svoje uvjerenje da će po okončanju posljednjih suđenja, sudije pretresnih vijeća biti na raspolaganju da rade u žalbenim postupcima i omoguće uredan završetak poslova Žalbenog vijeća.

Predsjednik je pohvalio predanost sudija Međunarodnog suda, uključujući i sudije ad litem, da postupke vode ekspeditivno, a da u isto vrijeme imaju na umu svoju dužnost da osiguraju pravično vođenje postupaka i puno poštivanje prava optuženih. Također je naročito spomenuo predanost profesionalnog i kvalifikovanog osoblja Međunarodnog suda i pozvao VS i države članice da ne potcjenjuju važnost zadržavanja talentiranih sudija i osoblja.

Što se tiče partnerstva između Međunarodnog suda i bivše Jugoslavije, predsjednik je VS iznio najnovije informacije o napretku u prosljeđivanju predmeta optuženih srednjeg i nižeg ranga nacionalnim sudovima, kao i na praćenju domaćih suđenja. Imajući u vidu utjecaj koji je mehanizam prosljeđivanja imao na cjelokupan posao Međunarodnog suda, predsjednik je izrazio svoju zabrinutost u vezi s predmetom Radovana Stankovića, koji je u maju 2007. pobjegao iz zatvora u BiH, nakon što ga je Državni sud Bosne i Hercegovine osudio na 20 godina zatvora, kao i zbog zastoja u suđenju u predmetima protiv dvojice optuženih koje je Međunarodni sud proslijedio Hrvatskoj u septembru 2005. Predsjednik je također ponovio važnost da se postojeća predanost međunarodne zajednice da podrži izgradnju kapaciteta pravosudnih institucija na području bivše Jugoslavije održi i ojača.

Na kraju, predsjednik je potvrdio predanost Međunarodnog suda da učini sve u svojoj moći da provede Strategiju okončanja rada, da nastavi tražiti nove mjere efikasnosti i da neumorno radi na okončanju postupaka pred Međunarodnim sudom uz puno poštovanje standarda pravičnog suđenja. Apelirao je na države članice da i dalje pružaju punu podršku Međunarodnom sudu do kraja njegovog mandata i dalje pozvao države da učine sve što je u njihovoj moći da omoguće da preostala četiri bjegunca, naročito Radovan Karadžić i Ratko Mladić, budu odmah uhapšeni, stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: