Smrt Nicolasa Hughesa
0

Objesio se sin slavne pjesnikinje Sylvie Plath

Sarajevo-x.com
Nicolas Hughes, sin slavnih pjesnika Teda Hughesa i Sylvie Plath počinio je samoubistvo u 47.godini života, pišu u ponedjeljak svjetski mediji.

Nakon dugotrajne depresije i psiholoških problema u 47. godini se na Aljasci objesio sin slavne pjesnikinje Sylvie Plath, Nicolas Hughes. Prije 46 godina njegova majka Sylvia je skončala je na isti način.

Profesor Nicolas Hughes radio je na Univerzitetu na Aljasci gdje je predavao okeanografiju, nije bio oženjen niti je imao djece. Autor je niza naučnih studija iz oblasti ekologije, biologije i okeanografije.

Vijest o smrti sina poznate pjesnikinje dolazi tačno 46 godina nakon što je i njegova majka počinila samoubistvo pustivši plin u kuhinji dok su njena djeca Nicolas i Frieda spavali u susjednoj sobi.

'Ne želim da o Nicolasu Hughesu misle samo kao o tragičnoj figuri iz porodice Plath - Hughes jer on nije bio takav. On je bio izvanredan pomorski biolog i veliki intelektualac. Ne želim da se njegova smrt uzima kao neki ekskluzivni događaj jer to je čovjek koji je imao mnogo prijatelja koji za njim danas istinski žale', rekao je Hughesov blizak prijatelj za The New York Times.

Za smrt nadarene Sylvie Plath često je optuživan otac njihove dvoje djece, Ted Hughes, koji ju je ostavio zbog Assie Wevil, njemačke pjesnikinje koja se također ubila šest godina poslije smrti Slyvie Plath.