Legenda o Mary još uvijek živi
66

Objesili 30-godišnju slonicu zbog ubistva cirkuskog trenera

Klix.ba
Tridesetogišnja slonica Mary iz Cirkusa braće Sparks obješenja je polovinom septembra 1916. godine zbog ubistva neiskusnog trenera Reda Eldridgea.
Slonica Mary 13. septembra 1916. godine
Slonica Mary 13. septembra 1916. godine
Nasilje je nešto sa čime se životinje u cirkusu svakodnevno suočavaju. Ne samo danas, već i prije skoro stotinu godina. Te 1916. godine, Cirkus braće Sparks došao je u gradić Saint Paul u američkoj saveznoj državi Virginija. Sa njima, došla je i slonica Mary koja je u to vrijeme imala 30 godina i bila teška pet tona.

Vlasnik cirkusa, Charlie Sparks, tražio je nekoga ko će brinuti o Mary. U to vrijeme, nije bilo potrebno imati nekog iskustva za rad sa cirkuskim životinjama. Posao je dobio neiskusni Red Eldridge.

Cirkus je krenuo u gradić Kingsport u državi Tennessee. Bio je to 12. septembar i prvi radni dan za Eldridgea. Iako ne postoje tačni podaci i svjedočenja o tome šta se tog dana desilo, u jednoj priči ipak ima istine. Naime, kako bi imao kontrolu nad pet tona teškom slonicom, Eldridge je koristio veliki štap. Nije znao da se životinje na taj način ne mogu kontrolisati. Udaranje je naljutilo slonicu koja je svog krotitelja surlom obuhvatila oko struka i bacila ga nekoliko metara. Od posljedica udara, Eldridge je izgubio svijest. Nakon toga, Mary mu je prišla i stala na njega što je uzrokovalo trenutnu smrt.

Od tog trenutka, slonica je prozvana kao "ubica Mary" i vezana je lancima zbog svog čina. Iako prije i poslije ubistva neiskusnog krotitelja nije stvarala nikakve probleme, ljudi su tražili njeno smaknuće zbog toga što je uradila. Neki gradovi su otkazali gostoprimstvo cirkusu sve dok u njemu bude slonica Mary.

Vlasnik Charlie Sparks je odlučio da, ukoliko želi zadržati posao kojim se bavi, slonicu javno smakne. Polovinom septembra 1916. godine, Mary je obješena na indrustrijski kran. U prethodnom pokušaju vješanja, lanac koji je bio privezan oko vrata slonice je pukao nakon čega je Mary pala na zemlju i slomila kuk.

Mary je ukopana nedaleko od mjesta gdje je doživjela i svoj posljednji dan. Charlie Sparks ušao je cirkusku kuću slavnih 1961. bez obzira što je donio odluku da na tako jedan brutalan način ubije životinju. Legenda o slonici Mary živi i danas u gradiću Erwinu u Tennesseeju.