Iran
0

Obješeno 11 pripadnika militantne grupe Jundallah

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je u ponedjeljak objesio 11 osoba za koje su vlasti saopćile da su bili pripadnici naoružane sunitske militantne grupe okrivljene za bombaške napade, javila je državna novinska agencija Irna.

Egzekucija se smatra odmazdom protiv grupe Jundallah, zbog prošlosedminčnog napada na šiitske hodočasnike u kojem je ubijeno 39 osoba u jugoistočnom lučkom gradu Chahbahar. Jundallah (Božiji vojnici) preuzeo je odgovornost za taj napad, prenosi AP.

"Jedanaest pripadnika terorističke grupe i plaćenici koji su imali uloge u terorističkim aktivnostima, sukobljavali se s policijom i ubijali nevine ljude obješeni su", izjavio je Ebrahim Hamidi, načelnik ministarstva pravde u jugoistočnoj pokrajini Sistan-Baluchistan, u kojoj je Jundallah aktivan. Egzekucije su obavljene u zoru u Zahedanu, prijestonici pokrajine Sistan-Baluchistan.

Irna je objavila puna imena svih 11 obješenih osoba. Njihova prezimena ukazuju da su oni pripadnici sunitske balučke manjine u Iranu kojim dominiraju šiiti.

Jundallah godinama vodi pobunu u udaljenom Sistan-Baluchistanu, regiji na granici s Pakistanom kojom vlada bezakonje i u kojoj krijumčarenje oružja i kriminal cvjetaju. Grupa tvrdi da se bori za prava balučke manjine, koja tvrdi da je diskriminalizovana od iranskog šiitskog rukovodstva. Iran je optužio grupu za veze s Al-Qaidom, ali eksperti tvrde da nije ustanovljena nikakva takva veza.

Sjedinjene Države ove su godine Jundallah proglasile terorističkom organizacijom.

Hamidi je izjavio da je 11 osoba osuđeno na poštenom i otvorenom suđenju. Optuženi su za umiješanost u napade tokom proteklih pet godina u kojima je ubijeno 15 policajaca i 12 članova Revolucionarne garde - najmoćnije iranske vojne snage. Oni su optuženi i za snabdijevanje oružjem i pružanje utočišta teroristima, oružane otmice i šverc oružja.

Jundallah je preuzimao odovornost za više smrtonosnih napada na vojnike i civile u istočnom Iranu tokom proteklih godina.

Ova grupa je saopćila da je napad prošle sedmice na šiitske hodočasnike koji su obilježavali svoj praznik bila osveta za vješanje njihovog lidera, Abdulmalika Rigija, u ovoj godini.