Svijet
2

UZNEMIRUJUĆE / Objavljeni stravični snimci ubijanja djece nervnim gasom u Siriji

Klix.ba
(Foto: AFP)
Nakon napada hemijskim oružjem u Siriji u kojem je stradalo, kako novinske agencije navode pozivajući se na sirijsku opoziciju, blizu 1.300 nedužnih ljudi, od čega veći broj djece, predgrađa Damaska izgledaju pusto. Sve liči na grad koji je nekada davno zaspao i nikad se neće probuditi.

Dan nakon napada ulice su ostale puste, improvizirane mrtvačnice su pune tijela, uglavnom nedužnih žena i djece. I dok se velike sile nadmudruju, u Siriji se svakodnevno gase ljudski životi. Ginu djeca koja još nisu bila ni svjesna da postoji drugačiji način života, osim ludila koje je zahvatilo njihovu zemlju.

Tenzije između Kine i Rusije sa zapadnim silama navodno su dovele do toga da Vijeće sigurnosti UN-a prestane slati istražne timove u tu zemlju. Neki od njih su već u Siriji gdje istražuju ili su bar trebali istražiti prijašnje napade na nekim drugim područjima, a ne samo ovaj kod Damaska. Umjesto istrage o ovom stravičnom zločinu nad civilima UN sada samo želi jasnu informaciju kako je došlo do napada hemijskim oružjem i ko ga je izveo. Umjesto zahtjeva UN-ovih stručnjaka, koji se nalaze samo nekoliko kilometara od područja u kojem je došlo do upotrebe hemiskog oružja, da istraže cijeli slučaj, Vijeće je prisiljeno balansirati između ruske i kineske vlade koje su već ranije stavile veto i zapadnih nastojanja da nametnu kazne sirijskoj vladi. Amnesty International također traži provjeru navoda o napadu hemijskim oružjem.

Dok se jednima klanjaju dženaze, a drugi se oporavljaju u bolnicama, snage sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, optužene da stoje iza napada hemijskim oružjem, najavljuju nastavak ofanziva na dijelove teritorije koju drže pobunjenici u blizini Damaska.

Opozicija je optužila Assadove snage da su ispalile rakete koje ispuštaju smrtonosne pare usljed čega je stradalo nekoliko stotina civila. Postoje tvrdnje da je korišten otrov "Agent 15", poznatiji kao BZ. Otrov djeluje tako što napada periferni i centralni nervni sistem. Sirijska vlada je navodno isti otrov koristila u Homsu u decembru.

Sirijska vlada je demantovala ove tvrdnje kao "apsolutno neosnovane". Barack Obama, predsjednik SAD-a, je ranije upozorio da, ukoliko sirijske snage budu koristile hemijsko oružje da će preći američku "crvenu liniju" tolerancije, međutim Bijela kuća je odbila dati konačan odgovor o tome da li će ovo sada dovesti do djelovanja iz Amerike.

Dok se svjetski moćnici nadmudruju i traže svoje interese preko Sirije, za to vrijeme se gase nevini životi sirijske djece, njihovih majki i očeva. Zastrašujući prizori sa fotografija su obišli svijet nakon posljednjeg napada. Zastrašujući prizori objavljivani su u medijima širom svijeta i kada je bjesnio rat u našoj zemlji, ali veliki ne vide dječije suze i ne čuju jecaje sve dok to njima ne bude u interesu.