Poprilično smršao
45

Objavljeni prvi snimci Juliana Assangea iz zatvora u Londonu

Klix.ba
Agencija Ruptly dobila je snimke na kojima se vidi suosnivač WikiLeaksa Julian Assange u zatvoru Belmarsh u Londonu. Ovo su ujedno i prvi snimci kontroverznog novinara i internet aktiviste iz ove pritvorske jedinice.

Na klipu je prikazan Assange, koji je vidno izgubio na težini, kako razgovara sa zatvorenicima.

Kamera zatim prikazuje malu otrcanu ćeliju s knjigama i papirima razasutim po podu. Iako još uvijek nije utvrđeno da li je to ćelija Juliana Assangea, on se vidi kako šeta u prostoriji.

Ovaj snimak dolazi samo jedan dan nakon što su konzervativni mediji iz SAD-a objavili fotografije Juliana Assangea u zatvoru, a za fotografije se tvrdi da ih je napravio upravo jedan od zatvorenika.

Zdravlje osnivača WikiLeaksa se naglo pogoršalo krajem maja, a za njega se kaže da je premješten u bolničko krilo zatvora Belmarsh.

Podsjećamo da je njegova sudbina još uvijek neizvjesna s obzirom na to da Velika Britanija razmatra zahtjeve za ekstradiciju koji su pristigli iz SAD-a.U SAD-u se Julian Assange suočava s 18 optužbi, što bi ukupno iznosilo 175 godina zatvora ukoliko bude izručen i osuđen, piše RT.