Kataklizmična situacija
34

Objavljeni prvi satelitski snimci uništene brane u Ukrajini

F. H.
Foto: Facebook / Schema
Foto: Facebook / Schema
Prvu satelitski snimak uništene brane Kahovka objavila je publikacija "Schema", a fotografije je načinila Planet Labs. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak objavio je podatke koja ruska jedinica je odgovorna za rušenje brane.

Na fotografiji koja je objavljena vidi se da je gotovo cijela konstrukcija hidroelektrane uništena. Brana i mašinski dio su u potpunosti uništeni, a ukrajinska strana je saopćila da se brana neće moći obnoviti.

Foto: Facebook / Schema
Foto: Facebook / Schema

Objavljen je i snimak stanja od četvrtog juna, kada je brana bila u funkciji.

Foto: Facebook / Schema
Foto: Facebook / Schema

Podoljak je gostujući na ukrajinskoj TV kazao da je poznato koja je ruska vojna formacija učestvovala u rušenju brane Kahovka. On je kazao kako je prema preliminarnim informacijama za rušenje brane odgovorna 205. motorizovana streljačka brigada Oružanih snaga Rusije.

"Naša obavještajna služba već daje podatke o tome ko je to učinio iz ruskih vojnih jedinica - 205 motorizovana streljačka", kazao je Podoljak.

Podoliak je podsjetio da je dizanje HE u zrak prema Ženevskim konvencijama nedvojbena uporaba neselektivnog oružja za masovno uništenje.

Kako je utvrdila analiza "Ukrajinske Pravde", predstavnici 205. motostreljačke brigade Oružanih snaga Ruske Federacije dugo su bili bazirani na Kahovskoj HE.

Brigada je poznata po tome što je sudjelovala u prvom čečenskom ratu i ima moto - "205 brigada, vratit ćemo se i iz pakla". Trenutno se ovdje bore uglavnom mobilizirani iz raznih dijelova Rusije.

Eduard Šandura (Foto: Ukrainska pravda)
Eduard Šandura (Foto: Ukrainska pravda)

Komandant 205. brigade je 40-godišnji potpukovnik Eduard Šandura. Prema ranije objavljenim informacijama ukrajinske obavještajne službe, on je uklonjen iz borbenih misija kako bi sudjelovao u paradi u uništenom Mariupolju u maju 2022. Prošle jeseni neki ukrajinski Telegram kanali izvijestili su o navodnoj likvidaciji Šandura u regiji Herson.