Svijet
0

Objavljeni novi snimci Saddamova tijela nakon pogubljenja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi snimak tijela Saddama Husseina, s otvorenom ranom na vratu, postavljen je na internet u utorak ujutro, što je već drugi put da su "procurili" tajni snimci vješanja bivšega iračkog predsjednika.

Izgleda da je i ovaj snimak napravljen kamerom s mobitela poput grafičkog snimka vješanja koji prikazuje stražare kako vrijeđaju Saddama u zadnjim trenucima života, javio je AP.

Snimak prikazuje prekriveno tijelo bivšeg lidera od stopala. Očigledno je napravljen kratko nakon što je Saddam pogubljen i postavljen na nosila. On je obješen pred svanjivanje 30. decembra.

Dok se kamera kreće ka području glave, bijela plahta se povlači i otkriva Saddamovu glavu i vrat.

Njegova glava je neprirodno izokrenuta pod uglom od 90 stepeni na desnu stranu. Snimak prikazuje otvorenu krvavu ranu, okruglog oblika, ispod linije čeljusti na lijevoj strani njegovog vrata. Na njegovom lijevom obrazu vide se masnice, a krv na plahti koja je pokrivala njegovu glavu.

Najnovije "curenje" tajnih snimaka vjerovatno će povećati ljutite reakcije na način na koji je pogubljenje obavljeno. Već su se pojavila zgražavanja širom svijeta zbog nedostojanstvenog načina na koji je vlada pod šiitskom dominacijom objesila Saddama, koji je sunit.

Snimak koji traje 27 sekundi postavljen je na web-stranici Iračkih vijesti, poznatih po podršci Saddamovoj zabranjenoj Baath partiji.

"Novi film o pokojnom besmrtnom mučeniku, predsjedniku Saddamu Husseinu", piše na internet stranici u naslovu linka koji prikazuje snimak.

Na snimku su se mogli čuti glasovi. Dok je plahta skidana s tijela, jedan glas govori: "Požuri, požuri. Brojat ću do četiri. Jedan, dva... požuri, odvest će nas ovo u katastrofu."

Drugi glas, očigledno čovjeka koji je napravio snimke, govori: "Samo sekundu, samo sekundu, Abu Ali, upravo završavam."

Potom treći glas govori: "Abu Ali, pazi na to."

Ovo je drugi tajni snimak koji je "procurio", dok je prvi prikazivao Saddama koga vrijeđaju u zadnjim trenucima života. Taj tajni snimak prikazuje bivšeg lidera koga izbacuju kroz otvor na podiju za vješanje dok on izgovara molitve. Snimak se završava njihanjem njegovog tijela na kraju konopca.

Snimak vješanja je u oštroj suprotnosti sa zvaničnim snimkom koji je prikazan nedugo nakon pogubljenja Saddama, koji ga prikazuje kako mirno stoji na podiju za vješanje s omčom postavljenom oko vrata. Zvanični snimak bio je bez tona.

Snimak koji je "procurio" prikazuje Saddama na podiju za vješanje. Glasovi su se mogli čuti kako ga vrijeđaju s uzvicima "Muqtada, Muqtada, Muqtada", misleći na radikalnog antiameričkog imama Muqtadu al-Sadra, vođu šiitske milicije Mahdijeve vojske i ključnog pristalice premijera Nurija al-Malikija.

Premijer je insistirao da se Saddam pogubi prije kraja 2006. i samo četiri dana nakon što je smrtnu presudu potvrdio žalbeni sud. Američki zvaničnici tražili su da se pogubljenje odgodi.