Epsteinov modus operandi
127

Objavljeni novi dokumenti sa suđenja najpoznatijem pedofilu u svijetu, otkrivene pojedinosti

N. V.
Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell 2005. godine
Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell 2005. godine
Objavljena je druga serija sudskih dokumentata povezanih sa pokojnim seksualnim prijestupnikom i finansijerom Jeffreyjem Epsteinom, koji je osuđen za pedofiliju, a ubio se prije nego što je donesena presuda za trgovinu ljudima.

Činilo se da ovih 300 stranica dokumenata ne nudi ništa na putu do novih otkrića, no donose širi uvid u to kako je izgledao Epsteinov "posao" te kako je iskorištavao djevojke. Ovi dokumenti su otpečaćeni dan nakon što je objavljeno 900 stranica po nalogu američkog federalnog sudije i iz njih se jasno vidi na koji način je funkcionisala trgovina djevojkama.

Dokumenti su bili dio slučaja protiv Ghislaine Maxwell, Epsteinove bivše djevojke, koja je u zatvoru.

Njujorška sutkinja Loretta Preska presudila je prošlog mjeseca da više nema nikakvog pravnog opravdanja za skrivanje imena više od 150 ljudi koji se spominju u tužbi za klevetu 2015. koju je Virginia Giuffre, djevojka koja je tužila Epsteina, podigla protiv Maxwell, bivše britanske ugledne članice društva.

Mnoga imena u dokumentima su već javno objavljena, ili se usputno spominju kao dio raznih sudskih postupaka, a njihovo uvrštavanje ne ukazuje nužno na pogrešna djela vezana za Epsteina.

Među ranije detaljnim tvrdnjama protiv princa Endrua je da je seksualno zlostavljao maloljetnicu u Londonu, Njujorku i na Epsteinovom ostrvu na Djevičanskim ostrvima, nakon što je tinejdžeru to rekla Maxwell. Vojvoda od Jorka je već demantovao ove navode.

Novi dokumenti također uključuju prijedlog branitelja Virginije Giuffre da bi bivši predsjednik Clinton "možda imao informacije" o Maxwellinim i Epsteinovim aktivnostima jer je putovao s njima.

Gospodin Clinton je priznao da je bivši Epsteinov saradnik i da je letjeo privatnim finansijerovim avionom, ali je negirao da je počinio krivična djela ili da je znao za njegove zločine. Ni u jednom dokumentu nema nagovještaja o Clintonovoj nezakonitosti.

U drugom fajlu - razmjena e-pošte iz 2011. između Giuffre i bivše novinarke Mail on Sunday Sharon Churcher - gospođa Giuffre tvrdi da je gospodin Clinton "ušao u VF [časopis Vanity Fair] i zaprijetio im da ne pišu članke o trgovini seksom o njegovom dobrom prijatelju JE [Jeffrey Epstein]".

BBC se obratio Fondaciji Clinton za komentar, a glasnogovornik je citirao medijske izvještaje o izjavi bivšeg urednika Vanity Faira Graydona Cartera, rekavši da se navodni incident "kategorički nije dogodio".

U drugom sudskom podnesku objavljenom u srijedu, tužiteljica identificirana kao Jane Doe broj 3 navodi da ju je Epstein prodao "u seksualne svrhe mnogim drugim moćnim muškarcima, uključujući brojne istaknute američke političare, moćne poslovne direktore, strane predsjednike, dobro poznatog premijera i drugih svjetskih lidera". Jane Doe broj 3 je ranije u medijskim izvještajima nazivana Virginia Giuffre.

U iskazu iz 2016. godine, Joseph Recarey, policijski detektiv u Palm Beachu na Floridi, kaže da je oko 30 žena razgovaralo s njim o "izvođenju masaže i radu u Epsteinovom domu" u zajednici na plaži. Kaže da je Maxwell učestvovala u regrutovanju djevojaka za masaže u vili.

Gospodin Recarey je svjedočio da su samo dvije djevojke imale iskustvo masaže i da je većina njih bila mlađa od 18 godina. Na pitanje kako je Epstein uspio doći do tolikog broja maloljetnih djevojčica, detektiv je rekao: "Svaka od žrtava koja je otišla u kuću zamoljena je da dovede svoje prijatelje u kuću."