Svijet
0

Objavljene špijunske fotografije Adolfa Hitlera

FENA
Fotografije Adolfa Hitlera koje je napravio britanski tajni agent neposredno pred početak Drugog svjetskog rata objavljene su u četvrtak.

Charles Turner, muzički kompozitor koji je regrutovan kao špijun, napravio je snimke na Wagnerovom festivalu u njemačkom gradu Bayreuthu u 1939. godini, gdje se pridružio Hitlerovoj sviti, izjavio je njegov sin David Turner. On je bio jedan od zadnjih Engleza koji su razgovorali s diktatorom prije nego što su nacističke snage izvršile invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine, javio je AP.

Kompozitor je prvi put prisustvovao festivalu u 1934., a svake godine tamo je bio i Hitler. U 1938. - kada je rat izgledao neizbježan - Turner je regrutovan kao špijun, kazao je njegov sin.

"Čudo se desilo. Moj otac je pozvan da se pridruži Hitlerovoj pratnji na dan, u srijedu, 26. jula. Data mu je carte blanche dozvola da fotografira Fuehrera", kazao je David Turner.

Kompozitor se sastao s Hitlerom i visokim nacističkim zvaničnicima - uključujući ministra propagande Josepha Goebbelsa i Hitlerovog zamjenika, Rudolfa Hessa, kazao je Turnerov sin. Nakon toga on je poslao detaljan izvještaj u London, koji je ostao povjerljiv.

Fotografije uključuju slike lidera kako izlazi iz svog automobila, u opuštenom razgovoru s kolegama nacistima, i primanja cvijeća od djece na festivalu.

Charles Rurner umro je 1977. godine, a fotografije su zadržane kao porodična uspomena nakon njegove smrti. Njegov sin, koji je učitelj, odlučio je da sada javno objavi slike nakon što je započeo istraživati korijene svoje porodice.

On je prodao autorska prava na fotografije maloj britanskoj fotografskoj agenciji.