SAD
0

Objavljene pojedinosti o pokolju u Binghamtonu

FENA
FOTO: AP
FOTO: AP
Naoružani napadač blokirao je svojim automobilom stražnji ulaz u centar imigracijskih službi u Binghamtonu, u američkoj saveznoj državi New York, upao na glavni ulaz i počeo ubilački pohod u kojem je usmrtio 13 osoba i sebe, a četiri teško ranio, objavila je u petak policija.

Četiri osobe koje su ranjene u napadu na urede organizacije American Civic Association, primljene su u bolnice u kritičnom stanju, navele su vlasti.

Visoki policijski dužnosnik identificirao je napadača kao vijetnamskog useljenika Jiverly Wonga (42). Vlasti su izdale nalog za pretragu Wongove kuće u Johnson Cityu, kraj Binghamtona, gdje su policajci razgovarali s njegovom majkom, izvijestile su američke TV stanice.

Wong je radio kao inženjer u Endicott Interconnect Technologies, elektroničkoj tvrtki u Endicottu u New Yorku.

"Saradnici su ga zvali Vaughn, bio je mirna, nenasilna osoba. Svakoga je poštivao. Ne mogu vjerovati da bi učinio tako nešto", izjavila je Christine Guy koja je radila s Wongom.

Napadač, koji je sa sobom nosio punu torbu streljiva, pronađen je mrtav s ustrijelnom ranom na glavi koju si je očito sam nanio, rekao je načelnik policije u Binghamtonu Joseph Zikuski.

Policija još istražuje motive napada, no upotreba automobila za zagrađivanje ulaza sugerira da je napad pomno planiran. "Koliko znamo on je bio povezan sa organizacijom American Civic Association", rekao je Zikuski.

Vlasti su iz zgrade izveli 37 preživjelih, a iznesena su tijela 14 ubijenih, rekao je načelnik policije. Gradonačelnik je pokolj nazvao "najtragičnijim danom u povijesti Binghamtona".

U centru, gdje se održavala nastava engleskog jezika i pripreme imigranata za dobivanje državljanstva, pronađena su dva automatska pištolja. Većina onih koji se spasili bijegom, krila se u kotlovnici i nužnicima centra.

"Čula sam pucnjavu, koja je trajala dugo, oko pet minuta, i mislila sam da će prestati, ali se nastavljala. Nije bilo vriskova, ni povika, samo tišina, pucnjava, tišina, pucnjava, tišina", izjavila je za CNN Zhanar Tokhtabayeba, koja je bila na nastavi engleskog jezika.

Ostali preživjeli također su u TV izvještajima opisivali kako se pucnjava odvijala uz stanke, prenijela je Hina.

U 10,31 sati ujutro, vlasti su primile poziv na 911 od recepcionarke u centru, koja je rekla da je ustrijeljena u trbuh, rekao je Zikuski. Ona je rekla da je napadač ustrijelio i ubio drugu recepcionarku prije nego što je ušao u najbližu učionicu, gdje je ustrijelio još žrtava, dodao je Zikuski.

Policiji je trebalo oko četiri sata da isprazni zgradu. Neki muškarci su izvedeni iz zgrade s plastičnim lisicama, ali su kasnije pušteni, rekao je načelnik policije.

Američki predsjednik Barack Obama i prva dama Michelle Obama izrazili su sućut ožalošćenima. "Michelle i ja smo danas duboko šokirani i ožalošćeni saznanjem o činu besmislenog nasilja u Binghamton, New York. Naše misli i molitve su sa žrtvama, njihovim obiteljima i građanima Binghamtona".

Potpredsjednik Joe Biden, također je osudio pokolj i pozvao Amerikance da se poduzmu mjere za zaustavljanje nasilja. "Mislim da je vrijeme da pronađemo način da se riješimo tog besmislenog nasilja", rekao je Biden u govoru na jednom skupu u New Yorku.

American Civic Association, privatna organizacija osnovana 1939., pomaže imigrantima i izbjeglicama u nizu pitanja, uključujući osobno savjetovanje, smještaj, državljanstvo i spajanje obitelji, te osigurava prevoditelje i besplatnu poduku iz engleskog jezika.

U nekoliko sličnih ubilačkih pohoda, odnosno višestrukih ubistava sa samoubistvom, u SAD-u je u posljednjih mjesec dana ubijeno više od 40 ljudi.