Velika šteta
14

Objavljene fotografije i snimci oštećenog Krimskog mosta

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Noćni napad na Krimski most predstavljao je specijalnu operaciju mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine i Službe sigurnosti Ukrajine (SBU). Prve fotografije i snimci mosta pokazuju da je napad izveden uspješno.

Prema Službi sigurnosti, Mornaričke snage Ukrajine su učestvovale u noćnom napadu na Krimski most.

"Most je napadnut korištenjem morskih dronova. Bilo je izazovno doći do mosta, ali na kraju smo uspjeli", kazao je izvor za ukrajinske medije.

Na društvenim mrežama pojavilo se više fotografija i snimaka koji pokazuju stepen oštećenja mosta. Neki smatraju da će biti potrebne sedmice, ako ne i mjeseci da se ponovo pusti u promet.

Ranije je šef SBU-a, Vasili Maliuk, izjavio da je most bio legitimna meta i obećao je podijeliti detalje nakon konačne pobjede.

Vladimir Konstantinov lider krimskog parlamenta, kojeg su instalirali Rusi, okrivio je "teroristički režim u Kijevu" za napad. Konstantinov je izjavio da je Ukrajina počinila "novi zločin" gađajući ono što je on nazvao "civilnim" objektom.
Saobraćaj na mostu, koji je Rusija izgradila kako bi povezala svoju teritoriju s okupiranim Krimom, koji je Moskva zauzela 2014. godine, je obustavljen.

Cesta duga 19 kilometara i željeznički most predstavljaju ključne infrastrukturne projekte ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je prešao preko mosta u svom Mercedesu 2022. godine, nakon što je obnovljen nakon prve eksplozije.