Svijet
0

Objavljene fotografije brodolomca koji je Pacifikom lutao 16 mjeseci

Klix.ba
Jose Salvador Albarengo (Foto: AFP)
Jose Salvador Albarengo (Foto: AFP)
Brodolomac, koji tvrdi da je proveo više od godinu dana plutajući po Pacifiku, zatražio je da ga odvedu kući u Meksiko, nakon što su ga ljekari pregledali na Maršalovim Otocima.

"Želim se vratiti u Meksiko", kazao je Jose Salvador Alvarenga, čovjek koji je na Pacifiku bio 16 mjeseci, nakon što je iz Meksika isplovio u decembru 2012. godine s prijateljem koji nije preživio nakon brodoloma.

Albarengo se pojavio na grebenu Ebon u četvrtak. Kada su stupili u kontakt s njim, on se prvo predstavio vlastima kao Jose Ivan. BBC prenosi kako je brodolomac kazao zamjeniku američkog ambasadora, koji je poslužio kao prevodilac na Maršalovim Otocima između Albarenga i vlasti, da je rodom iz El Salvadora, ali da je živio u Meksiku 15 godina prije svog epskog putovanja.

Kada je primijećen na grebenu malog izoliranog otoka, Albarengo je bio veoma mršav i na sebi je imao samo pocijepani donji veš. Preživio je plutajući 8.000 kilometara navodno loveći ribe, ptice i kornjače golim rukama, dok je njegov saputnik umro na moru prije nekoliko mjeseci.

Međutim, još uvijek nema detalja o tome šta se zapravo dogodilo brodu i kako je njegov saputnik poginuo, odnosno umro.

Ola Fjeldstad, norveški student antropologije koji se zatekao na Ebonu, je kazao za BBC da je Albarengo bio u veoma lošem mentalnom i fizičkom zdravstvenom stanju kada su ga pronašli te da je na brodu imao ostatke životinja, poput kornjača i ptica kojima se hranio kako bi preživio.