Velika Britanija
0

Objavljena prva zvanična povijest MI6

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
U Velikoj Britaniji u utorak je objavljena prva zvanična povijest Tajne obavještajne službe, poznatije kao MI6, koja otkriva brojne zanimljive detalje i kontroverzne akcije od njenog osnivanja 1909. do 1949. godine.

Autor ove neobične knjige od 800 stranica, profesor Keith Jeffery s univerziteta Queen's u Belfastu, prvi je povijesničar kojem je dozvoljen pristup arhivama Službe, a jedino nije mogao da objavi imena pojedinih agenata.

Jeffery je tokom istraživanja naišao na mnoge uspjehe i propuste ove službe, a posebno izdvaja kontroverznu "Operaciju uvreda", naveo je BBC.

Agenti MI6 su, nakon Drugog svjetskog rata, imali zadatak da eksplozivom raznesu brodove koji su se pripremali da prevezu jevrejske izbjeglice u Palestinu, koja je tada bila pod britanskom vlašću.

Povijest MI6 sadrži i arhivske fotografije, između ostalog i različitih rekvizita koje su koristili britanski obavještajci, koji, kako knjiga otkriva, suprotno raširenom mitu, nisu imali tzv. dozvolu za ubijanje, prenio je AP.

Knjiga otkriva i da su među agentima službe, čije je postojanje zvanično priznato tek 1990-ih, bili čuveni pisci Somerset Mom, Graham Greene i Arthur Ransome.

Jefferyjevo istraživanje završava se s početkom hladog rata i usponom Kima Philbyja, istaknutog člana MI6 koji je bio ruski špijun.

Povijest britanske Službe sigurnosti MI5, koja se bavi pretežno operacijama na domaćem terenu, objavljena je prošle godine.